Je hond laten inslapen

Je hond laten inslapen is een hartverscheurende keuze, zowel voor jou als baasje als voor je dierenarts. Hij of zij bespreekt samen met jou de mogelijkheden.

Wanneer is het beter om je hond te laten inslapen?

Als dierenarts kunnen we de keuze niet voor jou maken, maar we kunnen wel beter inschatten of je hond nog een goed leven kan leiden of dat het beter is om hem te laten inslapen. Wordt uit het gesprek duidelijk dat je hond geen of te weinig levenskwaliteit heeft? Dan kan je jouw hond het best laten inslapen.

Naast gezondheidsproblemen zijn er ook andere redenen waarom het beter is om je hond te laten inslapen. Zo kunnen honden met agressieproblemen soms niet (meer) geholpen worden.

Is je hond incontinent? Soms is je hond geholpen met medicatie. Als er geen oplossing meer is, moet je je afvragen of de levenskwaliteit van je hond nog goed genoeg is. Een hond die in huis plast is ongemakkelijk voor jou als baasje, maar zeker ook voor de hond zelf.

Bespreek samen met je dierenarts welke opties er zijn. In sommige gevallen is er meer mogelijk dan je denkt. Maar soms is het helaas toch beter om afscheid te nemen van je hond.

Je hond laten inslapen, hoe gaat dat in z’n werk?

Wanneer je de moeilijke beslissing hebt genomen, maakt je dierenarts met jou een afspraak om je hond te laten inslapen. Je kan je trouwe viervoeter ook thuis in zijn vertrouwde omgeving laten inslapen.

Dan zal je moeten beslissen of je erbij wil zijn. Soms is het troostend om te zien dat je hond op een rustige manier inslaapt. Voor je hond is het ook vaak aangenamer als je aanwezig blijft. Vind je het te moeilijk om erbij te zijn? Dan respecteren we die keuze.

Je dierenarts zorgt dat je hond zo rustig mogelijk is. Dan krijgt je hond een eerste injectie waardoor hij wat suffer wordt. Hij zal zich nog wel bewust zijn van de omgeving. Het inwerken van dit middel duurt ongeveer 5-10 minuten. Je zal even alleen gelaten worden om rustig afscheid te nemen. Door een tweede injectie met overdosis slaapmiddel in de voorpoot valt je hond dieper in slaap tot zijn hart stopt met kloppen. Je hond voelt geen pijn. De dierenarts zal altijd na de laatste injectie luisteren naar het hart met een stethoscoop om te controleren of het nog klopt.  Nadat je hond is ingeslapen, mag je nog even blijven.

Nadat je hond is ingeslapen

Bedenk op voorhand wat je met het lichaam van je overleden hond wil doen. Zo hoe je achteraf niet overhaast te beslissen. Er zijn verschillende manieren: 

  • je hond in je achtertuin begraven indien dit volgens de reglementering van je gemeente toegestaan is. Vraag dit altijd na bij je gemeente. 
  • je hond begraven op een dierenbegraafplaats 
  • je hond collectief of individueel laten cremeren.

Wat zijn de kosten voor het laten inslapen van je hond?

De kosten om je hond te laten inslapen variëren. Voor je deze moeilijke beslissing maakt, kan je met al je vragen bij je dierenarts terecht. Je dierenarts zal je meer informatie geven over de kostprijs van de verschillende opties.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.