Vitamine en mineralen voor honden

Elke dag verbrandt je hond kleine hoeveelheden vitaminen en mineralen. Geef je hond daarom voldoende kwalitatieve voeding. Een mineralen- of vitaminetekort zorgt pas op langere termijn voor zichtbare problemen.

De juiste hoeveelheden vitaminen zijn van groot belang voor sporthonden. Bij sledehonden kan een vitaminetekort voor een hartstilstand zorgen. Geef je hond aangepaste sportvoeding

Mineralen voor honden

Meestal maken mineralen vijf tot acht procent uit van de voeding van je hond. Mineralen zijn belangrijk maar een overdaad kan schadelijk zijn. De meest voorkomende mineralen zijn:

  • calcium
  • fosfor
  • kalium
  • ijzer
  • zink
  • mangaan
  • koper

Calcium draagt bij aan stevige botten. Een overdaad aan calcium bij een puppy leidt vaak tot onherstelbare artrose, invaliditeit en pijn. Beperk je tot voeding van A-merken en hou je strikt aan de voorschriften van de fabrikant.

Calcium zorgt ook voor een goede zenuwprikkelgeleiding. Tijdens een bevalling van je hond kunnen problemen ontstaan met zijn calciumbloedspiegel. Dan spreken we over de levensgevaarlijke aandoening eclampsie. Je hond krijgt spierkrampen en hoge koorts. Eclampsie is altijd een spoedgeval.

Een teveel aan fosfor is schadelijk voor de nieren van oudere honden. Vlees bevat vaak een verkeerde fosforverhouding. 

Een tekort aan kalium zorgt voor ernstige hartproblemen. Geef je hond extra kalium als hij last heeft van diarree en braken.

IJzer voorziet weefsels voor zuurstof. Jonge honden hebben een grotere ijzerbehoefte. Schakel daarom niet te snel over op voeding voor volwassen honden.

Een tekort aan zink uit zich in voortplantings- en huidproblemen. Soms is een behandeling mogelijk. Vraag je dierenarts om advies. Mangaan is dan weer onmisbaar voor een goede kraakbeenvorming. Je hond heeft koper nodig voor pigmentvorming.

Vitaminen voor honden

Er bestaan vetoplosbare vitaminen (A,D,E,K) en wateroplosbare vitaminen (B,C). Bewaar vitaminen op een donkere en droge plek.

Huid- en voortplantingsproblemen zijn een gevolg van een vitamine A-tekort. Vitamine B wordt bij bijna elk lichamelijk proces gebruikt. 

Vitamine C is onmisbaar voor de weerstand van je hond. Honden kunnen vitamine C voor een groot deel zelf aanmaken. Een teveel aan vitamine C kan de weefsels van je hond beschadigen.

Vitamine D is van groot belang voor de regulering van de calcium- en fosforstofwisseling. Een overdaad aan vitamine D zorgt voor ernstige skeletafwijkingen. Tekorten komen vrijwel nooit voor. Vitamine E is belangrijk voor de voortplanting. Vitamine K maakt bloedstolling mogelijk en is onmisbaar voor een goede gezondheid.

Minder kwalitatieve voeding

Minder kwalitatieve voeding bevat meestal een onjuiste hoeveelheid of verhouding aan mineralen. Mineraalrijke voeding kan blaasstenen bij je hond veroorzaken, zeker als de voeding veel plantaardige grondstoffen bevat.

Neem contact op met een dierenarts

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.