Kan je met elke hond joggen?

Je kan pas met je hond lopen wanneer zijn gewrichten volledig volgroeid zijn. Wacht met kleinere honden tot hun eerste verjaardag. Grote honden moeten minstens achttien maanden oud zijn. Sporten met je hond voor zijn lichaam er klaar voor is, kan schadelijk zijn. Twijfel je? Vraag je dierenarts om advies.

Ga niet lopen met een hond met overgewicht. Wandelen is in deze situatie een beter idee. Ook kleine honden hebben vaak last om jouw tempo op langere afstanden bij te houden. Met hun korte poten moeten ze veel meer stappen zetten.

Heeft je hond bot-, spier- of gewrichtsproblemen? Vraag dan advies aan je dierenarts voor je begint met trainen. Als je twijfelt, kan je regelmatig op controle gaan bij je dierenarts of fysiotherapeut.

Bouw de conditie van je hond langzaam op

Train steeds op het tempo van je hond. Loop nooit sneller dan je hond kan volgen. Als je hond snel moet rennen om jouw tempo bij te houden, loop je best wat trager. Honden draven om hun lichaam zo min mogelijk te belasten. Voor korte afstanden en op een zachte ondergrond kunnen ze wel sneller rennen. 

Start met intervaltraining. Volg bijvoorbeeld twee minuten traag joggen op met een minuut snel rennen. Warm je hond een paar minuten voor de training op. Train in het begin niet langer dan tien tot vijftien minuten. Wanneer de conditie van je huisdier verbetert, kun je langer lopen. Zo voorkom je blessures.

Canicross: lopen met je hond als sport

Canicross is een sport waarbij je hond voor je uit rent met een harnas aan. Dat harnas is met een elastisch koord van ongeveer drie meter verbonden met een riem rond jouw heupen. Dankzij dat koord voorkom je dat jij of je hond een schok voelen wanneer een van jullie op een ander tempo loopt. Je kan zo ook met meerdere honden tegelijkertijd lopen. Canicross is wereldwijd een populaire hondensport.

Lopen met je hond: enkele nuttige tips

Honden koelen hun lichaam af via hun tong en pootkussentjes. Neem water mee voor je hond wanneer jullie ver joggen.

Geef je hond geen maaltijd vlak voor jullie gaan joggen. Dat kan een maagkanteling veroorzaken. At je hond een grote maaltijd? Wacht een paar uur voor jullie vertrekken.

Asfalt schuurt de pootkussentjes van je hond. In de zomer kan asfalt zelfs zo heet worden dat pootkussentjes verbranden. Jog op een gevarieerd terrein en controleer de pootkussentjes van je hond op blessures wanneer je thuiskomt.

Heb je nog vragen over joggen met je hond? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.