Binnenkat
Als je in een wijk met veel verkeer woont, je kat speciale verzorging nodig heeft of in de buurt veel buitenkatten wonen, houd je jouw kat beter binnen. Een binnenkat zal zich sneller vervelen. Ongewenst gedrag zoals krabben aan meubels en sproeien ontstaat door verveling. Richt daarom een stimulerende omgeving voor je kat in.
Adopteer je een volwassen kat die een groot deel van zijn leven buiten heeft doorgebracht? Probeer er dan geen binnenkat van te maken.
Geef je binnenkat de kans om te jagen
Hou je kat in beweging met speelgoed. Katten vervelen zich snel. Blijf daarom afwisselen met speelgoed. Boots een prooi na met een hengel en veren aan een touwtje. Jongere katten zullen tien keer per dag of meer willen spelen. Korte spelletjes van een minuut of twee zijn ideaal.
Maak het eten van je binnenkat interessant
Verstop wat kattensnoepjes in huis waarop je kat kan 'jagen'. Geef elke tweede maaltijd in een puzzelbal of een wc-rolletje. Zo kan je kat op zijn maaltijd jagen.
Plant kattengras voor je binnenkat
Om haarballen op te hoesten eten katten gras. Koop gras voor je binnenkat. Zo voorkom je dat je kat andere giftige planten eet. De kropaarplant is met zijn lange, brede stengels ideaal. Je kan de plant in een dierenwinkel of tuincentrum vinden.
Maak schuilplaatsjes voor je binnenkat
Katten hebben in huis veilige plekjes nodig waar ze zich kunnen terugtrekken. Een kartonnen doos of een deken onder je bed is dikwijls al genoeg. Katten voelen zich veiliger als ze hun omgeving uit de hoogte kunnen weernemen. Leg een deken boven op een kast of boekenplank. Zet er een krukje naast zodat je kat erbij kan.
Maak een kattenren voor je binnenkat
Als je jouw kat niet volledig buiten wil laten, kan je een kattenren laten installeren. Zo’n ren is een soort kooi met een dak en panelen overspannen met gaas. Zo kan je binnenkat op een veilige manier naar buiten.
Een rugzak of harnas voor je binnenkat
De ene kat laat een harnas makkelijker toe dan de andere. Ga met je kat in een rustige omgeving wandelen. Bouw de wandelingen langzaamaan op. Voelt je kat zich angstig? Laat het harnas dan achterwege. Katten houden van controle. Daarom kan een kat zich angstig voelen in een rugzak met kijkgat. Daarom raden we dat af.
Buitenkat
Een buitenkat heeft meer lichaamsbeweging en sociaal contact met andere katten. Neem enkele voorzorgsmaatregelen voor je jouw kat naar buiten laat.
Laat je buitenkat 's nachts en op koude dagen binnen
Het risico dat je kat ’s nachts wordt aangereden is groter omdat de koplampen van auto’s je kat kunnen verblinden. Hou je kat ook bij lagere temperaturen in de winter ’s nachts binnen. Train je kat om naar binnen te komen wanneer je hem roept en geef hem voor zonsondergang eten.
Een halsband met een veiligheidssluiting voor je buitenkat
Kies steeds voor een halsband met een veiligheidssluiting. Zo kan je kat niet verstrikt raken. Neem een halsband die reflecteert en schrijf er je naam en telefoonnummer op. Doe de halsband niet te vast aan. Je moet er twee vingers tussen kunnen steken.
Het is wettelijk verplicht om je kat te laten chippen. Zorg dat je gegevens op CatID.be zichtbaar zijn. Weet je graag waar je kat uithangt? Dan kan je een halsband met gps-tracker aanschaffen.
Laat je buitenkat castreren of steriliseren
In België is het verplicht om je kat te castreren of steriliseren. Niet-gecastreerde katers zwerven meer rond en vechten vaker. Voor niet-gesteriliseerde kattinnen is een ongewenst nestjes de belangrijkste risicofactor.
Ontvlooi en ontworm je buitenkat regelmatig
Ontworm je kat minimaal vier keer per jaar. Denk je dat je kat last heeft van vlooien of wormen? Laat je kat dan onderzoeken door je dierenarts. Breng eventueel ontlasting van je kat mee.
Vaccineer je buitenkat jaarlijks
Buitenkatten komen met andere dieren in aanraking. Laat je kat daarom jaarlijks vaccineren. Laat aan je dierenarts weten dat je kat naar buiten gaat. Dan krijgt hij een extra vaccinatie tegen de dodelijke ziekte leukose of feliene leukemie.
Hou je buren tevreden
Om te voorkomen dat je kat zijn behoefte doet in de tuin van je buren kan je een toilethoekje in je tuin inrichten. Steek de grond los. Je kan eventueel ook wat kattenbakvulling toevoegen. Kies een afgelegen en beschutte plek, het liefst dicht bij je huis zodat je kat zich veilig voelt. Spit het stuk regelmatig om zodat het hygiënisch blijft.