Checklist kat in huis

Van plan om een kat te kopen of adopteren? Met deze checklist heb je alle informatie binnen handbereik.

Checklist kat: gezondheid

Adopteer een kitten ten vroegste vanaf twaalf weken. Na de adoptie breng je hem best naar je dierenarts voor een kittenconsult. Lees ook ons artikel over een kittenconsult. Tijdens de afspraak wordt je kitten onderzocht en gevaccineerd.

Met een volwassen kat is een jaarlijks bezoek aan je dierenarts voldoende. Vanaf negen à tien jaar wordt je kat een senior genoemd. Dan controleert je dierenarts ja kat op ouderdomsziektes zoals de nierziekte, schildklierziekte of diabetes. Oudere katten hebben vaak ook last van artrose. Vermagert je kat of maak je je zorgen? Neem contact op met je dierenarts.

Checklist kat: slaapplekken

Meestal kiest je kat zelf plekjes uit om te slapen. Hun slaapplekken kunnen wisselen. Vaak kiest je kat een plek uit waar jouw geur hangt. Heeft je kat een favoriete slaapplek uitgekozen? Probeer hem daar dan niet te storen. Je kan een plek in huis aantrekkelijker maken door er een dekentje, mandje of kussen te leggen. Zet een kattenbed dichtbij een warmtebron of op een plek met veel zonlicht.

Als je kat liever buiten slaapt, kan je op je terras een kartonnen doos of een hok met een deken zetten. Heb je meerdere katten? Forceer ze dan niet om samen te slapen om conflicten te vermijden. Stoor je kat niet als hij op zijn privéplekje ligt.

Katten zijn klimmers. Daarom slapen de meeste katten liefst zo hoog mogelijk. Ze voelen zich veilig en kunnen hun omgeving observeren. Een krabpaal is een must als je jouw meubels wil sparen. Katten moeten kunnen krabben om hun territorium af te bakenen. Koop een krabpaal die hoog genoeg is zodat je kat zijn lichaam volledig kan strekken.

Checklist kat: kattenbak

Er bestaan open en gesloten kattenbakken. Haal het deurtje van een gesloten kattenbak eraf. Sommige katten hebben schrik van het deurtje. Zorg dat de kattenbak groot genoeg is. Een kattenbak moet anderhalve keer de lengte van je kat zijn en hoge randen hebben. 

Vul de kattenbak met een vulling van ongeveer vijf centimeter. Een grote, doorzichtige plastic bak kan een goedkoper alternatief zijn. Kies voor een geurloze en klontvormende vulling. Een alternatief voor kattengrind is houtkorrels.

Zet de kattenbak uit de buurt van grote ramen, drukke plekken en eet- en drinkbakken. Je zou minstens een kattenbak per kat moeten hebben. Verwijder de uitwerpselen en urine dagelijks en vervang een niet-klonterende vulling wekelijks. Klonterende vulling hoef je na drie weken te vervangen. Maak de kattenbak schoon met warm water en afwasmiddel of zeep. Gebruik geen allesreiniger. Lees ook ons artikel over producten die giftig zijn voor je kat.

Checklist kat: voeding

Koop kittenvoeding voor een kitten. Schakel op tijd over naar een voeding voor volwassen katten. Een gesteriliseerde of gecastreerde kat heeft ook aangepaste voeding nodig. Wanneer je kat de senior leeftijd bereikt, schakel je best over op seniorvoeding. Als je kat aan een aandoening lijdt, zal je dierenarts specifieke voeding adviseren.

Katten eten in de natuur tien tot vijftien kleine maaltijden per dag. Daarom wordt afgeraden om je kat een keer per dag voeding te geven. De dagelijkse porties hangen af van het gewicht van je kat. Merk je dat je kat meer eet dan nodig? Dan kan je een voederautomaat aanschaffen. Lees ook ons artikel over overgewicht bij je kat voorkomen. Geef je kat droogvoer en natvoer. Via natvoer krijgt je kat voldoende vocht binnen.

Checklist kat: eet- en drinkplek

Plastic geeft een vieze smaak af. Kies daarom voor een kom van glas, keramiek of roestvrij staal. Plaats geen drinkbak naast een voederbak. Instinctief drinkt een kat niet van het water dat vlakbij zijn eten te vinden is. Katten hebben op oudere leeftijd vaak slechtere nieren. Stimuleer zijn drinkgedrag door op meerdere plekken in je huis drinkbakjes te plaatsen. Ook drinkfonteinen vinden de meeste katten fantastisch.

Heb je meerdere katten? Zorg dan dat ze apart kunnen eten om conflicten te vermijden.

Checklist kat: verzorging

Borstel een langharig kat dagelijks om klitten te voorkomen. Was je kat alleen in uiterste nood. Gebruik een speciale kattenshampoo.

Om tandproblemen te voorkomen, kan je je kat stap voor stap laten wennen aan tandenpoetsen. Lees meer in ons artikel over tandenpoetsen bij katten.

Checklist kat: speeltjes

Om een binnenkat gelukkig te houden, heeft hij een uitlaatklep nodig. Probeer dagelijks met hem te spelen. Zorg thuis voor voldoende prikkels en uitdagingen. Zo verminder je verveling en de kans op gedragsproblemen.

Van speelgoedmuisjes en balletjes tot hengels met veren en vissenknuffels met kattenkruid, er is voor elke kat wat wils. Katten raken snel op speelgoed uitgekeken. Ruim speelgoed op en wissel af.

Let op met elastiekjes of touwtjes die je kat kan inslikken. Lees ook ons artikel over een huisdier dat een vreemd voorwerp heeft gegeten. Laserlichtjes zijn ook afgeraden. Je kat kan gefrustreerd raken omdat hij de prooi nooit te pakken krijgt.

Checklist kat: veiligheid

Let op met bepaalde voedingswaren zoals chocolade. Lees ook ons artikel over giftige voedingsmiddelen voor je kat. Kijk ook al je planten na om te zien of er geen giftige soorten tussen zitten. Als alternatief kan je kattengras in huis zetten. Lelies kunnen acuut nierfalen veroorzaken bij je kat.

Het is wettelijk verplicht om je kat te laten chippen. Als je jouw kat extra in de gaten wil houden, kan je hem een halsbandje met GPS tracker aandoen. Mag je kat maar beperkt buiten? Dan kan je jouw terras of tuin afschermen met gaas, ijzeren draad of een speciaal kattennet.

Daarnaast kan je je kat laten wennen aan een harnas. Laat tijdens de wandeling je kat het tempo bepalen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Schrijf je hieronder in voor onze Kittenwijzer die speciaal voor jou gemaakt is door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw kitten. Je kiest voor onze speciale kittennieuwsbrief, onze kittengids of gewoon allebei!

  Hier meer over lezen

 • AniCura ondersteunt je graag in je nieuwe rol als katteneigenaar. In de Kitten Wijzer hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe je een veilig en fijn leven kunt leiden met je nieuwe harige familielid.

  Hier meer over lezen

 • We geven je een idee van de kosten die je mag verwachten wanneer je een kat in huis haalt.

  Hier meer over lezen

 • Katten hebben verschillende karaktereigenschappen. Sommige kunnen geslachtsgebonden zijn.

  Hier meer over lezen

 • Leuker dan een kitten? Het lijkt haast onmogelijk, maar een volwassen kat heeft ook veel pluspunten. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje. Zo kan je beter beslissen of je een oudere kat of een kitten neemt.

  Hier meer over lezen

 • Idealiter leeft je kat buiten. Je kan van een binnenkat een buitenkat maken. Door omstandigheden kan het beter zijn om je kat binnen te houden.

  Hier meer over lezen

 • Van plan om een kat te kopen of adopteren? Met deze checklist heb je alle informatie binnen handbereik.

  Hier meer over lezen

 • Kittens kunnen af en toe last hebben van diarree. Ga langs bij je dierenarts om uitdroging te voorkomen.

  Hier meer over lezen

 • Huishoudelijke spullen kunnen gevaarlijk zijn voor je kitten. Wij geven je een lijst van zaken die je in orde moet brengen.

  Hier meer over lezen

 • Een kat vervoeren is niet evident. Katten houden niet van verandering. Maar een dierenartsbezoek kan je niet vermijden. We geven je enkele tips.

  Hier meer over lezen

 • Train je kitten zodat je hem met een gerust hart alleen kan laten. Wij geven je enkele tips.

  Hier meer over lezen

 • Van plan om een kat in huis te nemen? Een kat als huisdier brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Wij helpen je bij de beslissingen.

  Hier meer over lezen

 • Het kan best lastig zijn om je kitten een naam te geven. Kies een korte naam die je makkelijk kan uitspreken. We geven je enkele tips voor de perfecte kattennaam.

  Hier meer over lezen

 • Je kitten of nieuwe kat zich thuis laten voelen, verloopt met onze tips vlot en stressvrij.

  Hier meer over lezen

 • Voor je kat de eerste keer naar buiten kan, moet je met een aantal zaken rekening houden.

  Hier meer over lezen

 • Dat katten en honden het niet met elkaar kunnen vinden, is een cliché. Met de juiste voorbereiding introduceer jij je kitten vlekkeloos bij je hond.

  Hier meer over lezen

 • Overweeg je om een kitten in huis te nemen? Met onze tips verloopt de introductie met je kat vlekkeloos.

  Hier meer over lezen

 • Katten en kinderen kunnen beste vrienden worden. Om de introductie vlot te laten verlopen, moet je duidelijke afspraken met je kinderen maken.

  Hier meer over lezen

 • Met onze checklist kun je jezelf perfect voorbereiden op de komst van een nieuwe kitten.

  Hier meer over lezen

 • Er zijn heel wat manieren om ervoor te zorgen dat je kitten goed op gewicht komt en alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

  Hier meer over lezen

 • Landen katten altijd op hun pootjes? En hebben ze echt een hekel aan water? Ontdek alle weetjes over katten.

  Hier meer over lezen

 • Een pasgeboren kitten groeit snel. De eerste zes weken zijn belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling.

  Hier meer over lezen

 • Je kitten leert hoe hij zich moet gedragen door de moeder, en vervolgens het baasje. We geven je enkele tips om je kitten te socialiseren.

  Hier meer over lezen

 • Een kattenras kiezen dat bij je past, is niet zo makkelijk als het lijkt. Wij maken je wegwijs.

  Hier meer over lezen

 • Katten hebben melktanden. Lees alles over het wisselen van tanden bij een kitten.

  Hier meer over lezen

 • Je kan een kat adopteren of kopen. Met onze tips verloopt het volledige proces soepel.

  Hier meer over lezen

Kitten gids

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.