Waarom tandenpoetsen bij een kat belangrijk is

Zeventig procent van alle katten krijgen vroeg of laat te maken met gebitsproblemen. Tandenpoetsen vermindert de kans op de ontwikkeling van tandproblemen.

Gebruik bij het tandenpoetsen van je kat geen gewone tandpasta. Die is giftig voor honden en katten. Lees ons artikel over giftige voedingswaren voor katten.

De meeste tandproblemen worden veroorzaakt door tandplak. Lees meer in ons artikel over een tandvleesontsteking bij een kat.

Alternatief voor tanden poetsen kat

Er kunnen hulpmiddelen zoals mondwater of kauwstokken worden voorgesteld maar ze werken minder goed dan tandenpoetsen.

Hoe vaak moet je het gebit van je kat verzorgen?

Poets de tanden van je kat dagelijks op een vast tijdstip. Zo voorkom je tandplak en merk je als baasje sneller op wanneer je met je kat naar je dierenarts moet voor een gebitsreiniging.

Tandenpoetsen bij een kat in 4 stappen

Stap 1: wennen aan de tandenborstel

Raak het gezicht van je huisdier aan. Begin met de kaak. Beloon je kat wanneer dat goed gaat. Neem de snuit van je kat voorzichtig vast. Lukt het niet? Neem een stap terug en probeer het de volgende dag opnieuw.

Stap 2: mond verder openen

Til de lip van je kat verder omhoog. Neem zijn kaak vast en probeer zijn mond verder te openen zodat je ook de kiezen kan bekijken.

Stap 3: tandenpoetsen met je vinger

Poets de tanden van je kat met je vinger. Masseer zijn tanden voorzichtig. Gebruik eventueel een tandpasta voor huisdieren.

Stap 4: tandenpoetsen kat met tandenborstel

Gebruik een zachte kattentandenborstel. Een gewone tandenborstel is te hard voor het gebit van je kat. Gebruik ook speciale tandpasta voor katten. In gewone tandpasta zit fluoride en dat is giftig voor je kat.

Begin met de hoektanden, kiezen en de bovenkaak aan de buitenkant. Daar ontstaat de meeste tandsteen. Maak langzame poetsbewegingen. Laat je kat regelmatig slikken. Poets daarna de rest van zijn gebit. Beloon je kat achteraf.

Twijfel je? Neem dan altijd contact op met je dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.