Je kat laten chippen

Liep je kat verloren maar heeft het een chip? Dan kan je huisdier meteen aan jou worden gelinkt als het wordt gevonden. Als je jouw kat laat chippen, ben je gerust.

Wat houdt het laten chippen van een kat in?

Een dierenarts brengt een steriele microchip onder de huid van je kat in. De chip wordt gekoppeld aan je gegevens. Zo kan men meteen achterhalen dat jij het baasje van de kat bent. Let op, vanaf 1 mei 2021 moeten baasjes expliciet de toestemming geven om hun gegevens openbaar te maken. Dit is niet verplicht maar alleen zo zullen je telefoonnummer en/of e-mailadres opnieuw zichtbaar zijn wanneer men het chipnummer van jouw kat opzoekt. Lees er hier alles over.

Waarom je kat laten chippen en registreren?

Met een chip kan een verloren gelopen of gestolen kat snel met zijn baasje worden herenigd. Wordt je kat gevonden? Dan kunnen politieagenten, dierenartsen en asielmedewerkers jou via het unieke ID-nummer van je kat contacteren. Je kan dus op je beide oren slapen wanneer je je kat laat chippen.

Is het chippen van een kat verplicht in België?

Elke kat in België moet sinds 1 november 2017 verplicht gechipt en geregistreerd worden voor hij 12 weken oud is. Geef je een kat voor die leeftijd weg? Dan geldt deze regel ook. Sinds juli 2011 kan je enkel reizen naar het buitenland met je kat wanneer hij gechipt is.

Alle buitenlandse katten die langer dan 6 maanden in België verblijven, moeten ook gechipt en geregistreerd worden in de Belgische databank CatID. Tenzij een kat al geregistreerd is in een databank van een ander land.

Hoe wordt je kat gechipt en geregistreerd?

Een microchip wordt met een naald tussen de schouderbladen of aan de linkerkant in de hals van je kat ingebracht. De behandeling is vrijwel pijnloos. Het chippen gebeurt tijdens een consultatie bij de dierenarts. 

Op de chip staat een uniek 15-cijferig nummer dat in de centrale databank aan jouw contactgegevens wordt gelinkt. Voor katten worden deze gegevens bewaard door CatID. Meer informatie voor het opzoeken van de gegevens per chipnummer vind je via de website van CatID.

Vergeet niet de gegevens up-to-date te houden in de databank van CatID.  Je kan hiervoor steeds bij een AniCura-dierenarts terecht. Geef je een kat weg? Dan moet dit aan CatID gemeld worden. Het paspoort van de kat geef je mee met zijn nieuwe baasje.

Hoe je kat voorbereiden op het chippen?

Het chippen gebeurt tijdens een consultatie bij de dierenarts. Er is geen voorbereiding nodig.

Nazorg bij het chippen van je kat

Er is geen nazorg nodig.

Wat kost het chippen en registreren van je kat?

Wil je meer weten over de kosten voor het laten chippen van je kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.