Demodex bij een kat
Demodex is een parasitaire huidaandoening die minder voorkomt bij katten dan bij honden. Lees ons artikel over demodex bij honden. Lees meer over schurftmijten, vachtmijten en oormijten.
Demodex bij een kat: de symptomen
Demodex bij je kat zorgt voor:
- kaalheid
- huidschilfers
- rode huid
- verdikking van de huid
- soms milde jeuk
- puistjes
- wondjes en korsten
- vieze geur
- jeuk
Er bestaan twee soorten demodex. De gelokaliseerde vorm bevindt zich rond de ogen, mond en voorpoten van je kat. De gegeneraliseerde vorm kan overal ontstaan. De plekjes breiden zich daarna verder uit. Bij katten kan gegeneraliseerde demodex ook een terugkerende oorontsteking veroorzaken.
Demodex bij een kat: de oorzaken
Demodexmijten worden doorgegeven bij de geboorte. Enkel kittens die geboren zijn via een keizersnede en met de papfles werden opgevoed hebben geen demodexmijten. Bij katten met weinig weerstand kunnen de mijten schadelijk zijn. Deze vorm is niet besmettelijk.
Er bestaat ook een vorm die wel besmettelijk is tussen katten. Vraag je dierenarts om advies.
Waarom zou je demodex bij je kat laten behandelen?
De geïnfecteerde plekken worden steeds groter. Je kat kan ziek worden en koorts krijgen. Demodex kan zo ernstig worden dat de aandoening levensbedreigend is.
Demodex bij een kat: de diagnose
Met een afkrabsel bepaalt je dierenarts of het om demodex bij je kat gaat. Het afkrabsel wordt onder een microscoop bekeken.
Demodex bij een kat: de behandeling
Een kat met de niet-besmettelijke vorm van demodex moet eerst terug op krachten komen. De oorzaak van zijn verminderde weerstand wordt aangepakt. Daarna krijgt hij antibiotica en medicatie om de huidinfectie te verhelpen. Heeft je kat last van de besmettelijke vorm? Dan zal je elke kat in je huishouden moeten laten behandelen.
Twijfel je of heb je vragen? Aarzel niet om een AniCura-dierenarts te contacteren.