Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Kattengedrag begrijpen: katten zijn jagers

Hoe meer je weet over het gedragspatroon van je kat, hoe beter jullie band zal zijn. Katten zijn jagers en zijn het actiefst bij zonsopkomst en zonsondergang. Wees niet verbaasd wanneer je kat zijn prooien mee in huis neemt om ze aan jou te laten zien. Het is hun manier om hun waardering te uiten.

Sommige katten blijven in hun tuin. Andere katten zwerven voor langere periodes rond. Katten moeten de ruimte en gelegenheid krijgen om hun jachtinstincten de vrije loop te laten. 

Kattengedrag begrijpen: katten zijn carnivoren

Probeer geen vegetariër van je kat te maken. Katten kunnen niet overleven op plantaardig voedsel. Ze hebben het aminozuur taurine dat in vlees zit nodig omdat ze het zelf niet aan kunnen maken. Sterker nog, sommige planten zoals lelies, tulpen, narcissen, cyclamen en azalea's zijn giftig voor katten. Lees meer in ons artikel over giftige planten voor katten.

Kattengedrag begrijpen: katten zijn territoriaal

Het territorium van je kat is voor hem erg belangrijk. Hij zal het koste wat het kost proberen te verdedigen of zich verstoppen. Katten markeren hun territorium door met hun hoofd of lichaam langs voorwerpen te wrijven, te krabben of urine te sproeien. Het kan voor een kat moeilijk zijn om zijn territorium met een andere kat te delen. Bovendien verlaten katten hun territorium niet graag.

Kattengedrag begrijpen: katten zijn lenig

Met zijn lichaam kan je kat ongemerkt jagen, klimmen, springen en rennen. Geef je kat de gelegenheid om te kunnen klimmen en springen. Wees niet verbaasd als je jouw kat op de meest ongewone plekken tegenkomt. Je kat presteert het beste tijdens korte krachtinspanningen.

Het eerst halfuur dat je kat wakker is, is hij actiever dan normaal. Dat is zijn manier om zijn energie kwijt te raken die hij tijdens zijn dutje heeft opgespaard. Dankzij zijn lenigheid kan je kat zijn vacht makkelijk zelf verzorgen.

Kattengedrag begrijpen: katten zijn gevoelig voor geuren 

Katten gebruiken hun reukzin om te communiceren, hun territorium af te bakenen en soortgenoten op een afstand te houden of aan te trekken. De geur is afkomstig van klieren rond het gezicht en lichaam van je kat. Katten laten geursporen achter op voorwerpen en mensen om zich zekerder te voelen.

Nieuwe, onbekende geuren in huis zoals nieuwe meubels, decoratie, wasmiddelen, luchtverfrissers en mensen kunnen een uitdaging zijn voor je kat.

Kattengedrag begrijpen: katten zijn onafhankelijk

Katten hebben geen soortgenoten nodig om te overleven. Je kat kan een onafhankelijk karakter hebben en niet graag met mensen omgaan. Sommige katten willen zelfs geen maatje omdat ze er stress van krijgen. Je kat storen tijdens het wassen of wanneer hij zich klaarmaakt om te jagen kan ook een stressfactor zijn. 

Katten zijn experts in het verbergen van pijn. Het kan moeilijk zijn om symptomen meteen vast te stellen. Hou je kat daarom goed in de gaten.

Kattengedrag begrijpen: katten zijn alert

Als jager kan je kat niet rekenen op iemand anders. Je kat zal daarom altijd alert zijn en zich nooit helemaal ontspannen. Nieuwe of plotselinge geluiden, geuren en gezichten kunnen je kat stress geven.

Kattengedrag begrijpen: katten hebben emoties

Katten kunnen gevoelens van plezier, frustratie en angst ervaren. Verder leren ze snel en houden ze van routine en voorspelbaarheid. Gedragsveranderingen kunnen wijzen op gezondheidsproblemen bij je kat.

Kattengedrag begrijpen: katten passen zich goed aan

Katten leven het liefst alleen. Maar als ze op een plek met andere katten, dieren of mensen eten en onderdak krijgen, kunnen ze zich aanpassen. Hou het gedrag van je kat steeds in de gaten en drijf hem niet te ver. Desnoods kan je een kattengedragstherapeut contacteren.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.