Klinisch onderzoek bij katten

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, is de eerste stap een klinisch onderzoek. Dit is een grondig lichamelijk onderzoek dat dieper ingaat op de klachten van je kat.

Lees ook: Klinisch onderzoek hond

Wanneer heb je een klinisch onderzoek nodig?

We voeren een klinisch onderzoek uit wanneer je huisdier specifieke klachten heeft. Het klinisch onderzoek lijkt op een reguliere gezondheidscontrole, die we idealiter één tot twee keer per jaar uitvoeren om te controleren of je huisdier nog steeds gezond is.

Bij een klinisch onderzoek gaan we actief op zoek naar de oorzaak van een klacht. Het is altijd de eerste stap die een dierenarts neemt als je huisdier klachten vertoont.

Het kan zijn dat je kat mank loopt, pijn lijkt te hebben of last heeft van diarree. Hoe eerder we ontdekken wat er mis is met je huisdier, hoe meer we kunnen doen om het te helpen. Wacht dus niet als je huisdier klachten heeft en ga meteen naar de dierenarts.

Hoe verloopt een klinisch onderzoek?

Het klinisch onderzoek omvat de ziektegeschiedenis (anamnese), een algemeen onderzoek en een onderzoek naar de werking van organen. Om een goed beeld te krijgen, vraagt de dierenarts jou als eigenaar naar de specifieke klachten en symptomen die je kat vertoont. Dit is het lastigste deel van het onderzoek, omdat je kat dit niet zelf kan communiceren en niet altijd laat merken dat het klachten of pijn heeft.

Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt onder andere gekeken naar de ademhaling, pols, temperatuur, huid, vacht, nagels, slijmvliezen en lymfeknopen. De huid wordt gecontroleerd op ontstekingen en verkleuringen, de oren, ogen en het gebit van de kat worden nagekeken, en met een stethoscoop wordt gecontroleerd of het hart normaal klopt.

Ook wordt gecheckt of je kat goed staat en loopt, of het geslachtsdeel er normaal uitziet en of je huisdier op het juiste gewicht zit. De dierenarts zal ook vragen stellen over het eet- en drinkpatroon en het stoelgangs- en plasgedrag van van je huisdier.

Afhankelijk van de klachten zal de dierenarts dieper ingaan op bepaalde lichaamsdelen en organen. Er zijn twee mogelijke uitkomsten:

  1. De dierenarts ontdekt tijdens het onderzoek wat er mis is met je kat en kan een behandeling voorstellen;
  2. Er is aanvullend onderzoek nodig om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Dit aanvullend onderzoek is afhankelijk van de klachten en kan onder andere bestaan uit bloedonderzoek, urineonderzoek, röntgenfoto's, echografie of een CT-scan.

De voordelen van onderzoek bij huisdieren 

Klinisch onderzoek bij je kat heeft alleen maar voordelen. Zo krijg je inzicht in de gezondheid van je huisdier en kunnen eventuele problemen in een vroeg stadium worden ontdekt en aangepakt.

Daarnaast slaat de dierenarts alle gegevens van het onderzoek op in het medische dossier van je kat. Mocht je huisdier plotseling ziek worden, dan is de (spoed)dierenarts direct op de hoogte van zijn gezondheid tot dat moment.

En we kunnen de ontwikkelingen over tijd goed bijhouden.

Wat kost klinisch onderzoek bij je kat?

De kosten van een klinisch onderzoek zijn gelijk aan de kosten van een normaal consult.

Neem contact op met een dierenarts

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.