Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Ontvlooien van een kat

Een vrouwelijke vlo produceert elke dag ongeveer vijftig eitjes. Behandel daarom je kat het hele jaar tegen vlooien en voorkom een vlooienbesmetting. Vlooien veroorzaken jeuk, kaalheid, korstjes en roodheid bij katten.Je kan een vlooienbesmetting vaststellen door de uitwerpselen van een vlo. Zie je zwarte puntjes in de vacht van je kat? Leg ze op een wit papier en maak ze nat. Kleuren de stipjes rood? Dan zijn het de uitwerpselen van een vlo.

Vlooienuitwerpselen

De risico’s van vlooien bij je kat

Vlooien zuigen bloed. Vooral jonge, maar ook volwassen, katten kunnen zo bloedarmoede krijgen. Veel vlooien dragen wormeneitjes bij zich. Je kat bijt in zijn vacht omdat hij jeuk heeft. Zo komen de wormen in het maagdarmkanaal van je kat terecht. Een vlo kan ook virussen en bacteriën overbrengen.

Sommige katten zijn allergisch voor vlooien. Een vlooienbeet is voldoende om maandenlang jeuk, korstjes en kaalheid te veroorzaken op de rug van je kat.

Hoe ontvlooi ik mijn kat?

Volg altijd de gebruiksaanwijzingen uit de bijsluiter. Neem bij twijfel contact op met je dierenarts.

Hoe vaak moet ik mijn kat ontvlooien?

Behandel je kat het hele jaar tegen vlooien. Veel antivlooienmiddelen moeten maandelijks toegediend worden. Vraag je dierenarts om advies. Let op dat je geen antivlooienmiddel met permethrin gebruikt. Lees ook ons artikel ‘Giftig voor je kat’.

Behandel al je andere huisdieren en de omgeving van je kat tegen vlooien. Stofzuig regelmatig om alle eitjes, poppen en larven te verwijderen. Was je beddengoed en kledij op zestig graden.

ESCCAP

De ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) is een onafhankelijke organisatie die de gezondheid van mensen en dieren waarborgt. Zij geven specifieke richtlijnen voor de behandeling van ectoparasieten voor huisdieren. Voor meer informatie kan je terecht op www.esccap.eu

Twijfel je of je kat last heeft van vlooien? Wil je weten wat het kost om een kat te ontvlooien? Heb je een andere vraag? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.