Urinewegproblemen bij katten

Urinewegproblemen komen vaak voor bij onze huisdieren, zowel bij mannelijke als vrouwelijke katten. Een verzamelnaam voor deze problemen is FLUTD, wat staat voor Feline Lower Urinary Tract Disease. Stress en andere factoren kunnen ontstekingen in de blaas en het plaskanaal veroorzaken.

Wat zijn mogelijke oorzaken van plas- en blaasproblemen?

  1. Feline idiopathische cystitis (FIC): deze ontsteking treft meer dan 60% van de katten met urinewegproblemen. Stress, veroorzaakt door verschillende situaties zoals de aanwezigheid van andere katten of veranderingen in gewoontes, speelt hierbij een belangrijke rol.

  2. Urinekristallen en -stenen: de op een na meest voorkomende oorzaak. Kristalvorming ontstaat door een te hoog mineraalgehalte in het voedsel. Deze kristallen kunnen samenklonteren tot pijnlijke stenen, die blaasontsteking veroorzaken of de urinebuis kunnen verstoppen.

  3. Plugvorming, verstopping en obstructie: wanneer stenen of pluggen het plaskanaal blokkeren, kan dit levensgevaarlijk zijn voor je kat. Onmiddellijke medische hulp is dan noodzakelijk.

Wat maakt je kat kwetsbaar?

Zaken zoals overgewicht, hoe vaak en hoeveel je kat plast, en ongebalanceerd eten kunnen het risico op urinewegproblemen vergroten. Ook leeftijd, geslacht en zelfs erfelijkheid spelen een rol. Sommige rassen, zoals de Burmees, Pers en Britse korthaar, hebben meer kans op urinestenen.

Wat zijn de symptomen?

Let op de volgende signalen bij je kat:

  • Bloed in de urine
  • Ongelukjes in huis
  • Vaker kleine beetjes plassen
  • Vaak likken van de genitale streek
  • Langdurig in de plashouding blijven
  • Pijnlijke uitingen tijdens het plassen
  • Verminderde eetlust en gedragsveranderingen

Als je kat niet meer plast of moeite heeft met plassen, bel dan meteen de dierenarts, want dit kan gevaarlijk zijn.

Hoe kunnen we dit behandelen?

De behandeling omvat verschillende dingen, maar het voorkomen van herhaling is het belangrijkst.

  1. Hulp van de dierenarts: als er een blokkade is, kan de dierenarts helpen met een blaassondage of operatie. Soms krijgt je kat ook medicijnen.

  2. Feromonen: bij stress kunnen feromonen helpen. Als er geen medische redenen zijn voor het plassen op rare plekken, kan het handig zijn om een gedragsdeskundige voor katten in te schakelen.

  3. Andere voeding: speciaal dieetvoer kan de zuurtegraad van de urine beïnvloeden, waardoor het ontstaan van stenen wordt voorkomen. Ook kunnen supplementen ontstekingen verminderen.

Volg het advies van je dierenarts op en introduceer nieuwe voeding langzaam. Zorg ervoor dat je kat genoeg water drinkt en probeer stress en grote veranderingen in zijn omgeving te vermijden. Vergeet niet regelmatig de kattenbak schoon te maken en overleg altijd met je dierenarts als je twijfels hebt.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.