britse-korthaar

Britse korthaar

Op zoek naar een intelligente en aanhankelijke kat? Dan is de Britse korthaar met zijn ronde wangetjes jouw perfecte nieuwe gezinslid.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per kat want elke kat is uniek.
 • Liefde nodig

  Hoeveel genegenheid je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haarverlies

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Spraakzaam

  Hoeveel deze katten de neiging hebben om te "praten".

Rasgeschiedenis

De Britse korthaar ontstond in het Verenigd koninkrijk. Dankzij hun grijsblauwe vacht kreeg het ras de bijnaam ‘British Blue’. De Engelse korthaar werd al snel een populaire huiskat.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden Perzische katten aan het fokprogramma van de Britse kortharen toegevoegd. Het fokken nam daarna af. In de jaren vijftig waren er nog maar een paar katten over. Het ras werd nieuw leven ingeblazen door met blauwe Russen, perzen en andere katten te fokken.

In de jaren tachtig erkende de International Cat Association de Europese en Britse kortharen als twee verschillende soorten.

Karakter van een Britse korthaar

De Brits korthaar heeft een kalm, vriendelijk en aanhankelijk karakter. De katten vinden het leuk om bij hun baasje in de buurt te zijn. Ze kunnen goed overweg met de meeste mensen en andere huisdieren. Het zijn de ideale gezinsleden.

Activiteit

Britse kortharen zijn niet veeleisend. De katten hebben een laag activiteitenniveau. Toch hebben ze af en toe hun gekke momenten. Dan rennen ze in het rond. Verder houden ze er niet van om gedragen te worden. 

Vachtverzorging van een Britse korthaar

De korte en dichte vacht van de Britse korthaar is eenvoudig te verzorgen. Borstel zijn vacht een paar keer per week. Als je Britse korthaar buiten mag, heeft hij in de lente last van haarverlies. Dan zal je hem meer moeten borstelen.

Training

Een Britse korthaar heeft geen specifieke training nodig.

Raskenmerken Britse korthaar

Type

De Britse korthaar is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en behoort tot de natuurlijke kattenrassen.

Grootte en gewicht

 • Katers: 5 tot 7 kg
 • Kattinnen: 3 tot 5 kg
 • Grootte: gemiddeld tot groot

Kleur

De vacht van een Britse korthaar bestaat in allerlei kleuren en patronen. Grijsblauw is meest voorkomende vachtkleur. Maar de vacht van je Britse korthaar komt ook in het zwart, wit, crème, chocolade, rood, kaneel, reekalf, lilac, tabby en schildpad voor.

Leeftijd 

De Britse korthaar wordt gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Britse kortharen zijn intelligente katten die bijna nooit agressief uit de hoek zullen komen. De meeste Engelse kortharen zijn geen schootkatten. Maar ze willen wel naast hun baasje komen liggen.

Uiterlijk

Een Britse korthaar heeft een gespierd, kort en breed lichaam. De katten hebben korte en sterke poten en een afgeronde staartpunt. Met zijn dikke en korte vacht, ronde kop, korte neus en ronde wangen lijkt hij een beetje op een teddybeer. De ogen van een Engelse korthaar kunnen afhankelijk van hun vachtkleur blauw, groen, goud of koper van kleur zijn.

Erfelijke ziekten

Britse kortharen zijn over het algemeen gezonde beestjes, maar ze zijn vatbaar voor enkele erfelijke ziektes. Vraag altijd om een ​​schriftelijke gezondheidsgarantie van je fokker. Typisch aan dit ras is de korte snuit, wat leidt tot bepaalde erfelijke aandoeningen door de anatomie: snurkende ademhaling, verstopte traanbuizen en vaak een afwijkende stand van het gebit. 

Andere typische erfelijke ziektes van het ras zijn:

 • hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een hartaandoening 
 • hemofilie B, een aandoening die zorgt voor problemen met de bloedstolling 
 • polycystische nierziekte (ADPKD). Bij deze aandoening zullen er veel cysten gevormd worden in de nier, waardoor deze vergroten en met eventueel nierfalen tot gevolg. 
 • patellaluxatie 
 • bij volledig witte katten kan doofheid voorkomen 

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Voeding

Britse kortharen zijn niet de meest actieve katten dus let op om niet te veel of te calorierijk eten te geven. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts. Hou je kat actief door met hem te spelen. Zo kan je overgewicht tegengaan.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.