10 tips voor de verzorging van je kat

Katten besteden heel wat aandacht aan hun eigen hygiëne, maar af en toe kunnen ze wel wat hulp gebruiken. In dit artikel lees je de beste basistips voor de verzorging van je kat.

Katten wassen zichzelf dagelijks. De meeste langharige katten kunnen echter hulp gebruiken om knopen en klitten te voorkomen. Ook oudere katten of katten met overgewicht hebben hulp nodig. Door je kat te verzorgen, versterk je de band met je kat en merk je kwaaltjes sneller op. Bovendien ligt er zo minder kattenhaar in je huis. Wij geven je enkele handige verzorgingstips mee.

Plan je verzorgingsmoment

Las je dagelijkse verzorgingsmoment in wanneer je kat zich gewoonlijk wast. Katten wassen zich vaak nadat ze hebben gegeten. 

Jong geleerd is oud gedaan

Begin met vachtverzorging wanneer je kat nog een kitten is. Hou de sessies kort en beloon goed gedrag.

Knip de nagels van je kat

Niet alle katten blijven rustig zitten wanneer je hun nagels wil knippen. Gebruik een speciale nagelschaar voor katten. Begin traag en voorzichtig en beloon je kat. Knip enkel het topje van de nagels van je kat af. De nagels van buitenkatten hoef je enkel te knippen als ze te lang worden. Lees hier alles over het knippen van de nagels van je kat.

Zorg dat je kat zich comfortabel voelt

Zoek een plek waar zowel jij als je kat zich comfortabel voelen. Leg je kat bijvoorbeeld met haar rug naar je toe. Ga op de vloer zitten met de kat tussen je benen of hou haar op je schoot. Gebruik een borstel of een stalen kam.

Begin bij de fijne plekjes

Katten vinden het minder aangenaam om op hun achterpoten, buik en onderkant van hun staart gekamd te worden. Begin met de plekken waar de meeste katten wel graag worden gekamd zoals hun hoofd en nek.

Hou klitten vast terwijl je ze uitkamt

Verdeel een klit in kleinere delen. Gebruik een hand om te kammen en de andere om de klit vast te houden.

Soms is knippen de enige oplossing

Als de klitten te groot of te stevig zijn, moeten ze geknipt of geschoren worden. Wees voorzichtig met een schaar of trimmer zodat je de huid van je kat niet beschadigt. Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met je dierenarts.

Wees voorzichtig

Knopen en klitten kunnen erg pijnlijk zijn voor je kat. Ga extra voorzichtig te werk wanneer je ze ontwart. Soms kunnen klitten alleen onder verdoving worden verwijderd.

Let op afwijkend wasgedrag

Merk je dat je kat zich abnormaal vaak of weinig wast? Dat kan een vroeg symptoom van een ziekte zijn. Neem contact op met je dierenarts.

Laat een slechte vacht controleren door je dierenarts 

Kale plekken of een ontstoken en beschadigde huid kunnen symptomen zijn van een onderliggend probleem. Vraag raad aan je dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.