Wat houdt het knippen van kattennagels in?

Je kan de nagels van je kat perfect zelf knippen met een nagelschaar voor katten. Zie je dat niet zitten? Dan kan je de nagels van je kat ook door een dierenarts laten knippen.

Waarom moet je de nagels van je kat (laten) knippen?

Katten hebben hun nagels nodig om in bomen te klimmen en zichzelf te beschermen. Komt jouw kat regelmatig buiten? Dan hoef je zijn nagels niet zo vaak te knippen. Voor de zekerheid kan je een krabpaal aanschaffen. Zo voorkom je dat je kat je meubilair als krabpaal gebruikt.

Heb je een oudere kat of een binnenkat die niet voldoende aan een krabpaal krabt? Dan moet je zijn nagels regelmatig knippen. Anders kunnen zijn nagels ingroeien en pijnlijke zweren veroorzaken.

Controleer ook de nagels van een actieve buitenkat regelmatig. Vooral hun ‘duimnagel’ kan snel te lang worden.

Hoe vaak moet je de nagels van je kat knippen?

Gemiddeld moet je de nagels van je kat twee tot drie keer per jaar knippen. Controleer de nagels van je kat regelmatig. Neem bij twijfel contact op met een AniCura-dierenarts.

Hoeveel nagels heeft een kat?

Katten hebben achttien nagels. Ze hebben er vijf aan elke voorpoot en vier aan elke achterpoot.

Hoe moet je de nagels van een kat knippen?

Heeft je kat lichtkleurige nagels? Dan knip je zijn nagels tot enkele millimeters voor het bloedlijntje. Als je kat donkere nagels heeft, knip je best op een evenwijdige lijn tussen twee kussentjes.

Knipte je de nagel van je kat toch te kort? Gebruik dan een steriel doekje om het bloeden te stelpen. Neem contact op met je dierenarts als je je zorgen maakt.

Hou je kat losjes vast. Des te meer dwang je uitoefent, des te meer je kat waarschijnlijk tegenstribbelt. Eventueel kan je je kat wikkelen in een handdoek zodat hij zich meer geborgen voelt. Let ook hier op om het niet te strak te trekken. Stel hem gerust als dat nodig is. Neem met één hand de poot vast waarvan je de nagels wil knippen. Oefen wat druk uit op het zoolkussentje zodat de nagel tevoorschijn komt. Knip de nagel van je kat met een speciale nagelschaar voor katten.

Veel dieren vinden het prima dat er iemand aan hun nagels zit. Laat je kitten al wennen aan nagelverzorging. Zo voorkom je dat je kat op latere leeftijd moeilijk doet over het knippen van zijn nagels.

Sommige baasjes vinden het knippen van de nagels van hun kat lastig. Een AniCura-dierenarts helpt je graag verder.

Kattennagels vijlen

Je kan de nagels van je kat ook vijlen. Gebruik een nagelvijl die geschikt is voor katten.

Nagelproblemen bij katten

Heeft je kat last van nagelproblemen zoals ingegroeide, gespleten of afgebroken nagels? Neem dan meteen contact op met je dierenarts. Nagelproblemen kunnen ook wijzen op andere gezondheidsproblemen zoals immuniteitsziekten, artrose….

Wat kost het om de nagels van je kat te laten knippen?

De prijs voor het laten knippen van de nagels van je kat kan verschillen. Neem voor meer informatie neem je best contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.