Wat zijn vlooien bij je kat?

Vlooien zijn kleine parasieten die bij katten een huidontsteking veroorzaken. Sommige katten zijn allergisch voor vlooien. Lees meer over het ontvlooien van een kat.

Wat zijn de symptomen van vlooien bij een kat?

Katten kunnen jeuk, kaalheid, korstjes op hun rug, zwellingen en zweren op hun lippen krijgen.

Herken je een of meerdere symptomen bij je huisdier? Neem dan contact op met je dierenarts.

Wat is de oorzaak van vlooien bij een kat?

Een vlooienbesmetting is de meest voorkomende uitwendige parasitaire aandoening bij huisdieren. Vlooien kunnen binnenshuis het hele jaar voorkomen. Ze leggen tot vijftig eitjes per dag.

Slechts vijf procent van de vlooienpopulatie is een volwassen vlo. De overige 95 procent is eitjes, larven en poppen die zich in de omgeving van je huisdier bevinden.

Waarom zou je vlooien bij je kat laten behandelen?

Vlooien kunnen virussen, bacteriën en parasieten zoals lintwormen overbrengen. Sommige ervan zijn ook besmettelijk voor mensen. Laat daarom je kat ontvlooien én ontwormen. Bekijk ook ons artikel over ontwormen bij katten.

Vlooien zuigen bloed. Dat is erg gevaarlijk voor kittens die zo bloedarmoede kunnen krijgen.

Als je huisdier regelmatig door vlooien gebeten wordt, is de kans groot dat hij later een vlooienallergie ontwikkeld. Bij dieren met een vlooienallergie veroorzaakt een vlooienbeet maandenlang jeuk, korstjes en kaalheid.

Voorkomen is beter dan genezen. Vraag je dierenarts naar een preventief vlooienmiddel.

Vlooien bij je kat: de diagnose

Met een vlooienkam kunnen jij of je dierenarts vlooien in de vacht opsporen. Ook tijdens de vachtverzorging kan de trimmer of jezelf uitwerpselen van vlooien tegen komen.

Vlooienuitwerpselen

Vlooien bij je kat: de behandeling

Preventie is essentieel. Behandel je huisdieren maandelijks met een middel tegen vlooien. Vraag je dierenarts wat het beste is voor jouw kat.

Breng het middel tussen de schouderbladen aan. Strijk de haren opzij en druk het pipet leeg op de huid van je huisdier. Masseer de vloeistof niet in. Twijfel je toch? Neem dan gerust contact op met je dierenarts.

Verder is het belangrijk om zowel het zichtbare als het onzichtbare deel van de vlooienpopulatie te bestrijden met een omgevingsspray. 

Heb je verder nog vragen over vlooien bij je kat? Neem dan contact op met je dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.