Ontwormen van je kat

Katten komen sowieso in contact met parasieten. Om je kat te beschermen zijn regelmatige ontwormingen belangrijk.

Wat houdt het ontwormen van een kat in?

Wormen zijn parasieten die de lichaamsfuncties van je kat kunnen verstoren. Katten kunnen besmet raken met verschillende soorten wormen. Je kat kan afhankelijk van het type worm last hebben van verschillende symptomen. Om je kat er vanaf te helpen, zal je dierenarts een ontwormingsmiddel adviseren, op maat van je kat.

Waarom je kat ontwormen?

Ontworm je kat om een besmetting bij je kat, andere huisdieren en jezelf te voorkomen. Je kat kan last hebben van diarree, braken, gewichtsverlies… door spoel- en lintwormen die zich in het maag-darmstelsel van je kat nestelen.

Kittens komen in contact met spoelwormen door het drinken van besmette moedermelk of via de baarmoeder. Door het eten van rauw vlees en prooien of door het oplikken van vlooien worden katten op latere leeftijd besmet met lintwormen.

Niet alle katten ontwikkelen symptomen. Maar ook katten zonder symptomen vormen een gevaar voor mensen en andere dieren. Bovendien kan je kat zijn hele leven besmet raken. Een regelmatige ontworming is voor een kat van eender welke leeftijd belangrijk. 

Hoe gebeurt de ontworming van een kat?

Katten moeten hun hele leven ontwormd worden. Kittens moeten sowieso worden ontwormd wanneer ze drie, vijf en zeven weken oud zijn. Daarna geef je je kitten maandelijks een wormenkuur tot hij 6 maanden oud is. Zijn de kittens nog bij hun moeder? Ontworm dan de moeder samen met de kittens.

Vanaf je kat 1 jaar oud is, hangt de frequentie van het ontwormen af van de leefomgeving van je kat. Katten die jagen, komen continu in aanraking met wormen. Ontworm je kat daarom minstens 4 keer per jaar en laat regelmatig zijn ontlasting onderzoeken. Gooi de ontlasting van je kat elke dag bij het restafval.

Heb je jonge kinderen? Ontworm je kat dan maandelijks. Heeft je kat vlooien? Geef hem dan een extra ontwormingskuur. Doorgeslikte besmette vlooien of eitjes kunnen wormen veroorzaken. Raadpleeg een AniCura-dierenarts voor ontwormingsadvies op maat.

Honden moeten ook ontwormd worden. Lees hier meer over het ontwormen van een hond.

Welk ontwormingsmiddel is geschikt voor je kat ?

Weeg je kat om te weten hoeveel je van welk middel mag toedienen. Er bestaan tabletten, pasta’s en druppels. Controleer of het middel geschikt is voor kittens of zwangere katten. Wist je dat sommige producten niet alleen tegen spoelwormen werken, maar ook tegen vlooien, oormijten en lintwormen?

De huid van sommige katten raakt geïrriteerd door nekdruppels. Gebruik in dat geval een pasta of tablet. Vraag een AniCura-dierenarts om advies.

Wat kost het ontwormen van een kat?

Een AniCura-dierenarts geeft je graag advies over het beste ontwormingsmiddel voor jouw kat. De prijs van het ontwormen van je kat hangt af van het middel en het gewicht van je huisdier.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.