Vachtverzorging kat

Door de vacht van je kat te verzorgen, bouw je een band op met je kat. Verder kan je gedragsveranderingen sneller opmerken. Zo kan te veel likken kaalheid of een geïrriteerde huid veroorzaken. Neem dan contact op met je dierenarts.

Borstel kortharige katten in de rui en kortharige katten met artrose, nierfalen en suikerziekte regelmatig om alle losse haren te verwijderen. 

Langharige katten hebben net zoals oude katten en katten met overgewicht ook regelmatig vachtverzorging nodig. Je verkleint de kans op klitten in de vacht van je kat en je zal minder haren in je omgeving vinden. 

Opgepast, je kan de vacht van je kat ook te vaak borstelen en zo de groeicyclus van de haren verstoren. Borstel je kat maximaal een keer per week. Lees hier meer over wanneer je kat hulp nodig heeft bij zijn vachtverzorging.

Routine in de vachtverzorging van je kat

Bouw een routine in rond de vachtverzorging van je kat. Normaal gezien wast een kat zichzelf nadat hij gegeten heeft. Begin met de kop en nek van je kat. Daarna borstel je de plekken die je kat minder fijn vindt, zoals zijn achterpoten, buik of staart. Start wanneer je kat een kitten is en hou de sessies kort. Beloon goed gedrag altijd. Wees kalm en geduldig. Een routine vermindert angst bij je kat.

Klitten of matten verwijderen

Kam de vacht van je langharige kat regelmatig om klitten en matten te voorkomen. Heeft je kat toch last van klitten? Haal de haren dan voorzichtig uit elkaar met een kam vanaf de punten. Klitten en matten kunnen pijnlijk zijn voor je kat. Gebruik een hand om te kammen en een hand om de klit vast te houden.

Als de matten te groot of dik zijn, moeten de haren geknipt of geschoren worden. Wees extra voorzichtig met een schaar of trimapparaat. Raadpleeg je dierenarts bij twijfel. 

Eventueel kunnen de klitten onder narcose worden verwijderd in combinatie met een gebitsreiniging. Vraag advies aan je dierenarts. Lees meer in ons artikel over een gebitsreiniging bij katten.

Nagels vachtverzorging kat

Vergeet ook niet om te lange nagels van je binnenkat te knippen. Gebruik een kattennagelknipper. Knip de nagels van je kat niet te dicht bij de nagelriem af. Lees hier meer over het knippen van de nagels van je kat.

Kosten vachtverzorging kat

De kosten van een professionele trim-, scheer- of knipbeurt bij je kat zijn variabel. Voor het verdoven van je kat worden bijvoorbeeld kosten in rekening gebracht.

Wil je meer weten over de vachtverzorging van je kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.