Kat meer laten bewegen 

Veel huiskatten zijn te zwaar. Te dikke katten lopen een groter risico op blaasontstekingen, suikerziekte en artrose. Reden te meer om je kat meer te laten bewegen. 

Natuurlijk gedrag 

Een kat moet kunnen jagen, klimmen, vluchten en een territorium innemen. Een binnenkat kan ongewenst gedrag vertonen omdat hij zich verveelt. Je kat kan ook loom worden. Dan neemt zijn motivatie om te bewegen verder af. 

Spelen is voor katten een hetzelfde als op jacht gaan. Katten die niet meer spelen zijn vaak door gebrek aan uitdaging of om een medische redenen gestopt met spelen. 

Tips om je kat meer te laten bewegen 

Wil je spelen met je kat? Doe dan geen dingen die een prooi ook niet zou doen. Een muis zal nooit naar een kat wandelen. Doe dat met een speeltje dus ook niet. Je kan eventueel een speeltje dat vanzelf beweegt aanschaffen.

De meeste katten houden van hengels met een veertje. Boots hiermee een prooi na. Wees voorzichtig met een laserlampje. Je kat kan gefrustreerd raken omdat hij deze prooi niet kan pakken. 

Let erop dat je kat zijn speelgoed niet opeet. Ruim speeltjes met een draad of elastiek altijd op. 

Veel katten raken uitgekeken op hun speelgoed. Leg het speelgoed eventueel met wat kattenkruid in een zakje in de kast. Haal het na een maand weer tevoorschijn.

In de natuur moet een kat een prooi vangen om te eten. Je kan je huiskat ook laten jagen op zijn eten. Verspreid voer door je woning, stop brokjes in een doos, gooi brokjes zodat je kat erachteraan moet…

Een andere kat als speelkameraadje is niet altijd een goede oplossing. Twee katten die elkaar uit de weg willen gaan, leidt meestal tot meer inactiviteit of stress. Vraag je dierenarts om advies. 

Wandelen met je kat 

Laat je binnenkat meer bewegen door hem uit te laten. Leer je kat aan de lijn lopen. Zo kan hij op een veilige manier genieten van de buitenwereld.  

Wil je hulp om je kat te laten afvallen? Lees ons artikel over afvallen kat of neem contact met op met een AniCura-dierenarts. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.