oosterse-korthaar

Oosterse korthaar

Zoek jij een intelligente, spraakzame en nieuwsgierige kat? Dan vind je in de Oosterse of Oriëntaalse korthaar jouw perfecte match!

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per kat want elke kat is uniek.
 • Liefde nodig

  Hoeveel genegenheid je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haarverlies

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Spraakzaam

  Hoeveel deze katten de neiging hebben om te "praten".

Rasgeschiedenis

Britse fokkers wilden in de jaren vijftig een variant van de siamees met een effen vacht creëren. Ze kruisten siamezen met Britse, Amerikaanse en Europese kortharen, blauwe Russen en abessijnen. De kittens met een vacht zonder ‘colorpoint’-patroon werden weer gekruist met een siamees. Zo ontstond de eerste generatie Oosterse kortharen.

In 1958 werd het ras officieel goedgekeurd onder de naam ‘Chestnut Brown Foreign’. Later veranderde de naam van de katten naar ‘Havana Brown’. Dit is nog steeds de officiële naam van de Oosterse korthaar in de Verenigde Staten. Er werd ook een langharige variant gefokt, de Oosterse langhaar.

Karakter van een Oosterse korthaar

Een Oosterse korthaar kat raakt erg gehecht aan zijn baasje. Het zijn slimme, lieve en spraakzame katten. Een Oosterse korthaar heeft een nieuwsgierig karakter. De katten kunnen perfect samenleven met andere huisdieren en kinderen. Verder communiceren ze met een luide, duidelijke miauw. De katten houden er niet van om voor langere tijd alleen te zijn. Als je lange dagen werkt, haal je best twee Oosterse kortharen uit hetzelfde nest in huis.

Activiteit

Oosterse kortharen zijn atletische katten die voldoende beweging nodig hebben. Ze houden van actie.

Vachtverzorging van een Oosterse korthaar

De korte, zijdeachtige vacht van een Oosterse korthaar kat is makkelijk te verzorgen. Borstel je kat wekelijks om alle losse haren te verwijderen. Oosterse langharen moeten een paar keer per week worden geborsteld om klitten in hun vacht te voorkomen.

Training

Daag je Oosterse korthaar mentaal uit met puzzels, apporteren of clickertraining. Verveelt hij zich? Dan zal hij op zoek gaan naar andere manieren om zich te vermaken of aandacht te krijgen.

Raskenmerken Oosterse korthaar

Type

De Oosterse korthaar is afkomstig uit Thailand, maar werd gefokt in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Een Oosterse korthaar is een kruising tussen een Europese korthaar en een siamees.

Grootte en gewicht

 • Katers: 3,5 tot 5,5 kg
 • Kattinnen: 2,5 tot 3,5 kg
 • Grootte: gemiddeld

Kleur

De vacht van een Oriëntaalse korthaar bestaat in allerlei kleurcombinaties. De meeste voorkomende kleurpatronen zijn: effen, smoke, tabby en tweekleurig.

Leeftijd 

De Oosterse korthaar wordt gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Oosterse kortharen hebben de neiging om zich aan een persoon te hechten. Begin daarom op tijd met het socialiseren van je Oosterse korthaar kitten.

Uiterlijk 

Oosterse kortharen hebben een gespierd, slank lichaam met lange benen en een lange staart. Ze hebben een wigvormig hoofd met een smalle, lange neus en grote, driehoekige oren. Hun amandelvormige ogen hebben een groene of blauwe kleur. Soms hebben de ogen van de katten twee verschillende kleuren.

Erfelijke ziekten

Oosterse kortharen zijn vatbaar voor enkele erfelijke ziekten. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

 • amyloïdose (AL). Deze aandoening zorgt eiwitafzetting in de nier en lever, waardoor deze niet juist meer werken. Deze organen zorgen voor het afvoeren van afvalstoffen van het lichaam en als ze niet meer werken kunnen de dieren vergiftigd raken. 
 • progressieve retina atrofie (PRA), een oogaandoening die zorgt voor het verslechteren van het netvlies. De kat zal uiteindelijk blind worden, een zeer ernstige aantasting van het welzijn.  
 • flat chested kitten-syndroom. Dit is een afwijkende vorm van de borstkas bij kittens. Het komt in verschillende gradaties voor en de symptomen zijn afhankelijk van de ernst van de afwijking. Mogelijke symptomen zijn groeiachterstand en snel vermoeid of benauwd zijn.
 • scheel zien
 • tumoren: mestcelkanker en lymfeklierkanker 
 • blaasstenen 
 • kaakmisvorming: de botten van de schedel zijn star met elkaar verbonden. Alleen de onderkaak is beweeglijk door een gewricht. Selectie op een korte neus of smalle kop kan zorgen voor verkeerde groei en kaakmisvormingen veroorzaken. Dit kan nadelige gevolgen hebben, zoals een overbeet, waardoor de tanden en kiezen slecht op elkaar staan

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Voeding

Een volwassen Oosterse korthaar heeft geen speciale voeding nodig. Maar kittens en gesteriliseerde katten geef je best aangepaste voeding om overgewicht te voorkomen. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.