turkse-angora

Turkse angora

Ben jij op zoek naar een vriendelijke, speelse, intelligente en aanhankelijke kat met een eigen wil? Dan is de Turkse angora jouw perfect match!

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per kat want elke kat is uniek.
 • Liefde nodig

  Hoeveel genegenheid je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haarverlies

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Spraakzaam

  Hoeveel deze katten de neiging hebben om te "praten".

Rasgeschiedenis

De Turkse angora ontstond in de vijftiende eeuw in Turkije. Er wordt gezegd dat de katten afstammen van de Afrikaanse wilde kat en dat hun lange, zijdeachtige vacht het resultaat is van een natuurlijke mutatie. Het kan ook zijn dat ze hun langere vacht ontwikkelden als bescherming tegen het koude klimaat in Ankara, de hoofdstad van Turkije.

De Turkse angora kwam in de zestiende eeuw voor het eerst voor in Franse schriften. Aan het begin van de negentiende eeuw werden Turkse angora’s gebruikt in fokprogramma’s met perzen. Uiteindelijk begonnen Turkse fokkers hun eigen fokprogramma. Ze concentreerden zich op katten met een witte vacht en blauwe, gouden of tweekleurige ogen.

Karakter van een Turkse angora

Een Turkse angora heeft een actief, intelligent en speels karakter. De katten hechten zich aan hun baasje. Ze willen je op allerlei manieren helpen met dagelijkse taken. Turkse angora’s kunnen goed overweg met kinderen en senioren. Maar de beestjes zijn vastberaden en laten andere dieren niet met hen sollen. Heb je andere dieren in huis? Dan wil je Turkse angora de baas zijn.

Activiteit

Turkse angora’s zijn actieve beestjes. Ze houden van springen en spelen.

Vachtverzorging van een Turkse angora

Turkse angora katten hebben een middellange vacht met een lange zijdeachtige, gepluimde staart. Borstel de vacht van je Turkse angora één of twee keer per week om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen.

Training

Een Turkse angora kat is intelligent. Ze houden van interactie en zullen zich vervelen als je hen niet genoeg aandacht geeft. Daag je Turkse angora uit door hem trucjes aan te leren. Je kan hem ook fysiek trainen door een hoge krabpaal in huis te installeren. De katten houden ervan om hoog te zitten. Ze willen alles en iedereen goed in de gaten kunnen houden.

Raskenmerken Turkse angora

Type

De Turkse angora is afkomstig uit Turkije en behoort tot de natuurlijke kattenrassen.

Grootte en gewicht

 • Katers: 5 tot 7 kg
 • Kattinnen: 3 tot 5 kg
 • Grootte: gemiddeld

Kleur

De vacht van een Turkse angora kat bestaat in meer dan twintig verschillende kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn: zwart, blauw, rood, wit, lavendel en kaneel. Al deze kleuren komen ook in smoke-, tabby- en point-patronen voor.

Leeftijd 

De Turkse angora wordt gemiddeld zo’n 12 tot 14 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Het gen dat verantwoordelijk is voor de witte vacht en blauwe ogen van een Turkse angora kat is verbonden aan hun gehoor. Doofheid komt bij deze katten regelmatig voor. Heeft je angora kat tweekleurige ogen? Dan kan het zijn dat hij aan de kant van het blauwe oog doof is.

Witte katten zijn gevoeliger voor de zon. Laat je Turkse angora niet te veel tijd in de zon doorbrengen.

Uiterlijk

Turkse angora’s hebben een lange, zijdeachtige vacht en een elegant, gracieus en sterk lichaam. De katten hebben slanke poten, een lange staart en grote oren. Hun amandelvormige ogen kunnen groen, goud, koper, blauw of tweekleurig zijn.

Erfelijke ziekten

Turkse angora’s zijn over het algemeen gezonde beestjes, maar ze zijn vatbaar voor enkele erfelijke ziekten. De meest voorkomende erfelijke ziekten zijn:

 • De witte kleur komt door het W-gen, dat gekoppeld is aan doofheid. Witte katten met vaak blauwe ogen kunnen daarom doof geboren worden
 • hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een hartaandoening 
 • ataxie, hierbij hebben de katten moeite met coördinatiebewegingen, houden ze hun kop scheef en zijn ze vaak onzindelijk. Men noemt deze katten de zogenaamde waggelkatten. De oorzaak van de ziekte is nog niet bekend. 
 • polycystische nierziekte (ADPKD). Bij deze aandoening zullen er veel cysten gevormd worden in de nier waardoor deze vergroot met eventueel nierfalen tot gevolg.
 • De witte vacht en weinig pigmentatie geeft meer kans op verbranden door zonlicht, waardoor ze ook meer kans hebben op huidkanker. 

 Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Voeding

Stem de voeding van je Turkse angora af op zijn leeftijd, geslacht en activiteitniveau. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts. Geef je kat niet te veel eten. Zo voorkom je overgewicht.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard! 

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.