Ga naar de hoofdinhoud

Gebitscontrole bij huisdieren

Gebitsproblemen bij huisdieren komen vaak voor en kunnen onopgemerkt ontstaan. Slechte adem, bloedend tandvlees of veranderingen in eetlust en gedrag worden vaak veroorzaakt door tandproblemen, zonder dat het meteen duidelijk is. Door regelmatig het gebit te laten controleren en dagelijks te verzorgen, kunnen veel ongemakken en gezondheidsproblemen vermeden worden.

Een persoon met blauwe handschoenen die de bek van een hond vasthoudt.

Lees ook: gebitscontrole hond en gebitscontrole kat

Verborgen pijn #

Uit onderzoek blijkt dat bijna 60% van de baasjes niet beseft dat gebitsproblemen bij honden en katten tot de meest voorkomende aandoeningen behoren. Deze problemen veroorzaken vaak pijn en een slechte adem. Onze huisdieren zijn echter meesters in het verbergen van die pijn. Daarom vragen we tijdens de Maand van het Gebit extra aandacht voor dit belangrijke thema.

Een ernstiger probleem dan verwacht #

Gebitsproblemen beperken zich niet alleen tot de tanden. Via ontstoken tandvlees kunnen miljarden bacteriën in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan leiden tot ernstige infecties in vitale organen zoals de lever, nieren en het hart. Gelukkig kan dit alles eenvoudig worden voorkomen door tijdige gebitsverzorging.

Preventie is de sleutel #

Met een goede dagelijkse gebitsverzorging en regelmatige controles bij de dierenarts kan je ernstige gebitsproblemen bij jouw huisdier voorkomen.

Wanneer een gebitscontrole nodig is #

Een gebitscontrole is essentieel wanneer jouw hond of kat symptomen vertoont zoals:

  • Slechte adem
  • Verminderde eetlust
  • Bloedend tandvlees
  • Moeite met eten

Let op: zelfs zonder zichtbare klachten kunnen er gebitsproblemen aanwezig zijn. Bij twijfel is het verstandig om de dierenarts in te schakelen voor een controle.

Hoe verloopt een gebitscontrole? #

Tijdens een controle onderzoekt de dierenarts het tandvlees, de tanden en de kaak van jouw huisdier. Soms is verdoving nodig om dieperliggende tandproblemen beter te kunnen beoordelen. Indien nodig wordt dentale röntgen gebruikt om problemen onder het tandvlees op te sporen. Onderzoek toont aan dat veel gebitsproblemen en pijn niet met het blote oog zichtbaar zijn. Daarom kan deze grondige aanpak de gezondheid van jouw huisdier beschermen tegen bijvoorbeeld bloedvergiftiging.

Behandeling van gebitsproblemen #

Afhankelijk van de ernst van de problemen kan de behandeling bestaan uit:

Wat veroorzaakt gebitsproblemen? #

Gebitsproblemen ontstaan meestal door tandplak, een laagje bacteriën dat zich ophoopt tussen de tanden en het tandvlees. Als dit hard wordt, ontstaat tandsteen, wat irritaties en ontstekingen veroorzaakt. Via ontstoken tandvlees kunnen bacteriën verder in het lichaam schade aanrichten.

Nazorg: een gezonde mond voor uw huisdier #

Na een gebitsbehandeling is het belangrijk om de mondhygiëne van jouw huisdier goed te onderhouden. Dagelijks tandenpoetsen en het gebruik van speciale kauwproducten of speeltjes kunnen nieuwe problemen helpen voorkomen. Brokkenvoeding en kauwsticks zijn eveneens nuttig om tanden schoon te houden.

Voordelen en kosten #

Een goede gebitsverzorging draagt niet alleen bij aan het welzijn van jouw huisdier, maar voorkomt ook ernstige gezondheidsproblemen. Hoewel gebitsbehandelingen kosten met zich meebrengen, zijn ze op lange termijn vaak goedkoper dan het behandelen van complicaties. Vraag jouw dierenarts naar meer informatie over de kosten en voordelen van een gebitscontrole.

Heeft u vragen of twijfels? #

Twijfel je over de mondgezondheid van jouw huisdier? Aarzel niet om contact op te nemen met de dierenarts voor advies. Samen zorgen we voor een gezond gebit en een gelukkige viervoeter!

Contact a veterinarian

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciƫren je feedback enorm.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.