Tracheostomie

Een tracheostomie is een medische ingreep die wordt uitgevoerd om de luchtwegen te herstructureren, waardoor lucht rechtstreeks naar de longen kan stromen. In dit artikel bekijken we wat deze procedure inhoudt, waarom deze wordt uitgevoerd en wat de verschillen zijn tussen tijdelijke en permanente tracheostomieën.

Wat is een tracheostomie?

Een tracheostomie is een medische ingreep waardoor lucht rechtstreeks naar je longen kan stromen zonder door je neus, keel en strottenhoofd te gaan. Dit kan zowel tijdelijk als permanent zijn, afhankelijk van de situatie.

Tijdelijke tracheostomie

Een tijdelijke tracheostomie wordt vaak gebruikt als er een alternatieve luchtweg nodig is, bijvoorbeeld tijdens chirurgische ingrepen in de mond of keelstreek. Het kan ook als een spoedprocedure worden uitgevoerd bij dieren die ernstige ademhalingsproblemen hebben. Voor deze ingreep worden bij voorkeur tubes van silicone of nylon gebruikt, met een maximale diameter van de helft van de diameter van de luchtpijp. Tubes gemaakt van PVC en rode rubber zijn irriterend en worden daarom best vermeden.

Permanente tracheostomie

Bij een permanente tracheostomie wordt een blijvende opening (stoma) gemaakt tussen de luchtpijp en de buitenlucht. Het slijmvlies van de luchtpijp wordt gehecht aan de huid. Deze opening blijft voor de rest van je leven aanwezig, tenzij het chirurgisch wordt gesloten. Een permanente tracheostomie is nodig bij ernstige collaps van het strottenhoofd of bij tumoren in dit gebied die normale ademhaling via de gebruikelijke wegen onmogelijk maken.

Wanneer is een tracheostomie nodig?

Een tracheostomie is nodig wanneer er problemen zijn met de normale luchtweg, zoals ernstige obstructie of collaps van de luchtwegen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  1. Luchtwegobstructie: Als de normale luchtweg geblokkeerd is, bijvoorbeeld door zwelling, tumoren, of letsel, kan een tracheostomie nodig zijn om een alternatieve route voor luchtstroom te bieden.

  2. Chirurgische ingrepen: Tijdens operaties in de mond-, keel- of strottenhoofdregio kan een tracheostomie nodig zijn om de luchtweg open te houden, vooral als er risico op zwelling of blokkade bestaat.

  3. Langdurige beademing: In sommige gevallen kan een tracheostomie worden uitgevoerd om langdurige mechanische beademing mogelijk te maken, bijvoorbeeld bij ernstige ademhalingsinsufficiëntie.

  4. Larynx collaps: Als er sprake is van ernstige collaps van het strottenhoofd, kan een tracheostomie nodig zijn om een stabiele luchtweg te creëren.

Kortom, een tracheostomie kan nodig zijn om de ademhaling te handhaven of te verbeteren in situaties waarbij de normale luchtweg belemmerd is of niet adequaat functioneert.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.