ACTH-stimulatietest bij honden

Wil je meer weten over de ACTH-stimulatietest en waarom deze belangrijk kan zijn voor je hond? Lees hier over het ACTH-hormoon en de ziekte van Addison.

Wat is het ACTH-hormoon bij je hond?

ACTH is een hormoon dat door een speciaal deel van de hersenen (de hypofyse) wordt geproduceerd en het zorgt ervoor dat de bijnieren cortisol gaan aanmaken. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt bij stressvolle situaties en helpt het lichaam in balans te houden. Bij honden met de ziekte van Addison wordt dit hormoon niet voldoende aangemaakt.

Waarom een ACTH-stimulatietest?

De ACTH-stimulatietest wordt uitgevoerd om te controleren of de bijnieren nog voldoende cortisol kunnen produceren. Als dit niet het geval is, kan dit wijzen op de ziekte van Addison.

Uitvoering van de ACTH-stimulatietest

Bij vermoeden van de ziekte van Addison zal je dierenarts een ACTH-stimulatietest aanraden. Deze test begint met het afnemen van een bloedmonster van je hond. Vervolgens krijgt je hond een injectie met ACTH. Een uur later wordt er opnieuw bloed afgenomen voor onderzoek in een extern laboratorium.

Diagnose en behandeling

Binnen enkele dagen zal de uitslag beschikbaar zijn. Bij een gezonde hond zal de cortisolconcentratie in het bloed stijgen na de ACTH-injectie. Als je hond de ziekte van Addison heeft, zal deze stijging niet optreden.

Als de diagnose wordt bevestigd, zal je hond levenslange medicatie nodig hebben om de hormoonbalans te herstellen. Dit omvat vaak dagelijkse tabletten zoals glucocorticoïden en mineralocorticoïden, of in sommige gevallen injecties.

Voordelen van de ACTH-stimulatietest

De ACTH-stimulatietest biedt een specifieke diagnose voor de ziekte van Addison, waardoor een gericht behandelplan kan worden opgesteld. De test is veilig en niet schadelijk voor je hond.

Kosten

Neem contact op voor informatie over de kosten van dit onderzoek voor je hond of voor andere vragen over de ACTH-stimulatietest.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.