Fysiotherapie

Heeft je huisdier pijn bij het bewegen? Voor een sneller herstel kan je vaak bij een fysiotherapeut terecht. Vraag je dierenarts om advies.

Fysiotherapie bij een huisdier

Fysiotherapie voor huisdieren is vergelijkbaar met kinesitherapie voor mensen. Het doel van fysiotherapie is klachten bij het bewegen wegnemen of verminderen. Twijfel je of je huisdier last heeft? Laat hem dan onderzoeken door je dierenarts.

Fysiotherapie is meestal onderdeel van een revalidatie na een operatie. Een fysiotherapeut werkt daarom nauw samen met je dierenarts. Ze bekijken samen welke behandelingen het beste zijn voor jouw huisdier. Vaak zijn een aantal bezoeken aan een fysiotherapeut genoeg om de klachten bij je huisdier te verminderen.

Waarom fysiotherapie?

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling voor:

  • artrose- en ouderdomsklachten
  • rug- en nekklachten
  • neurologische problemen
  • gewrichtsproblemen
  • revalidatie na een operatie
  • blessures

Fysiotherapie wordt vaak ingezet voor de begeleiding van sporthuisdieren. Vraag je dierenarts om advies.

Hoe werkt fysiotherapie voor een huisdier?

Je dierenarts verwijst je door naar een fysiotherapeut. Aan de hand van een onderzoek tijdens de eerste consultatie stelt de therapeut een therapievorm voor. Er bestaan verschillende vormen van fysiotherapie voor huisdieren. Vaak wordt een combinatie aangeraden.

Bewegingstherapie: met verschillende oefeningen traint een therapeut de spieren van je huisdier. Deze therapie is ideaal bij de revalidatie na een operatie, verlies van spierkracht, verlamming of slechte coördinatie.

Hydrotherapie: deze therapie bestaat uit bewegingsoefeningen in een verwarmd waterbassin of in een zwembad. Soms worden de spieren van je huisdier op voorhand in een jacuzzi opgewarmd. Deze therapie wordt ondermeer ingezet bij kruisbandletsels, heupdysplasie, artrose of een hernia.

Massagetherapie: huisdieren die angstig of timide zijn, herstellen van een operatie, regelmatig sporten of om een andere reden pijn ervaren, hebben baat bij manuele therapie.

Lasertherapie: deze pijnloze therapie wordt vaak ingezet bij wondbehandeling, huidaandoeningen of aandoeningen aan ledematen en gewrichten. Bij chronische klachten zoals artrose kan lasertherapie pijnmedicatie ondersteunen.

Infraroodtherapie: de onschadelijke infraroodstralen zorgen voor een betere doorbloeding. Deze therapie is ideaal voor huisdieren met artrose.

Thermotherapie: met behulp koude of warme kompressen, hotpacks of warmwaterdekens kan pijn door ziekte, verwonding of een operatie verlicht worden.

Vaak krijg je oefeningen mee voor je huisdier. Door samen met je huisdier aan de slag te gaan, herstelt hij sneller. Hoeveel behandelingen nodig zijn, hangt af van de aandoening, de soort therapie en de gezondheid van je huisdier. Je fysiotherapeut vertelt je vooraf hoeveel behandelingen je huisdier ongeveer nodig zal hebben.

Fysiotherapie huisdier kosten

De kosten voor fysiotherapie hangen af van het aantal bezoeken dat je huisdier nodig heeft en de soort therapie. Veel dierenverzekeringen dekken de kosten van fysiotherapeutische behandelingen. Wil je meer weten over de kosten? Neem gerust contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.