Hond leren zwemmen

Iedere hond kan leren zwemmen. Gooi je hond nooit zomaar in het water. Laat hem zelf of onder professionele begeleiding rustig wennen aan water.

Wil je je hond graag leren zwemmen onder professionele begeleiding? Neem dan contact op met het AniCura Dierenartsencentrum Anthemis.

Watergewenning hond

Tijdens watergewenning leert je hond in een gecontroleerde omgeving zwemmen. In een verwarmd hondenzwembad leert een gediplomeerde fysiotherapeut je hond de juiste zwemtechniek aan. Puppy's mogen leren zwemmen vanaf ze twaalf weken oud zijn.

Ga nooit voor de eerste keer met je hond in een vijver zwemmen. De temperatuur van het water moet minstens 28 graden zijn. Bovendien zijn de meeste vijvers in België vervuild. Je hond kan zo een levensbedreigende blauwalgvergiftiging oplopen. Lees meer in ons artikel over een blauwalgvergiftiging bij honden.

Gooi je hond nooit zomaar in het water. Je hond kan door zijn angst verdrinken of een angst voor water ontwikkelen. Sommige honden vinden zwemmen nooit leuk. Dwing je hond niet.

Waarom zou je je hond leren zwemmen?

Zwemmen is de ideale zomeractiviteit. Honden kunnen bewegen zonder oververhit te raken en hun beenderen en gewrichten te overbelasten. Zwemmen wordt ook aangeraden voor honden met heupdysplasie. Lees meer in ons artikel over hydrotherapie.

Honden kunnen van nature niet zwemmen. Ze leren zwemmen door hun moeder of baasje. Labradors en golden retrievers leren sneller zwemmen dan bulldogs, boxers en bassets.

Hoe verloopt een sessie watergewenning voor je hond? 

Je hond maakt eerst op een speelse manier kennis met water. Daarna gaat hij met een zwemvest het water in. Om je hond te motiveren, kan je hondensnoepjes of vertrouwd speelgoed gebruiken. Tijdens de eerste lessen leert je hond water associëren met iets positiefs.

Je hond voorbereiden op watergewenning

Geef je hond vier tot zes uur voor de sessie geen eten en laat hem vlak voor en na de sessie zijn behoefte doen. Laat je hond thuis al wennen aan water. Vul de bodem van een hondenzwembad met water. Beloon hem wanneer hij zelf in het zwembad stapt. Stap zelf mee in het water.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.