Officiƫle hartscreening van je hond

Als je met je hond wilt gaat fokken, is een officiële hartscreening aan te raden. Daarnaast kan je ook een algemeen hartonderzoek laten doen bij vermoeden van hartproblemen bij je hond.

Lees ook: hartscreening kat

Voor verschillende rassen worden screeningprotocollen ontwikkeld of zijn al gereed.

Welke hartaandoeningen worden gecontroleerd?

Bij de Boxer, Newfoundlander en Bullterriër wordt onder andere aortastenose onderzocht. Hierbij is er een vernauwing aan het begin van de grote lichaamsslagader. De Ierse Wolfshond en Duitse Dog worden gescreend op DCM of dilaterende cardiomyopathie, een afwijking van de hartspier. Verder testen we de Bullterriër en Cavalier King Charles Spaniel op MI of mitralis insufficiëntie. Dit is een lekkende hartklep aan de linkerkant van het hart.

Lees hier meer over hartaandoeningen bij honden.

Screening van Bullterriërs en katten op aangeboren nierafwijking

Bullterriërs (en katten) worden ook gescreend op aangeboren nierafwijkingen, zoals PKD (polycystic kidney disease). Sommige kattenrassen kunnen deze aandoening ook via DNA-tests detecteren. Zie ook: Chronisch en acuut nierfalen bij katten.

Doppler-echografie

Als je een hartonderzoek via Doppler-echografie nodig hebt of als je een hond of kat hebt met een hartaandoening, kun je ook bij ons terecht. In ons artikel over een hartecho bij honden vind je meer informatie over Doppler-techniek bij hartonderzoeken.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.