Vaccinatie van je hond

Je hond laten vaccineren is ongeacht zijn leeftijd belangrijk. Puppy’s maken afweerstoffen aan dankzij moedermelk. Daarna moet je hond zelf weerstand opbouwen.

Wat is een vaccinatie?

Het is belangrijk om je hond te laten vaccineren. Door een vaccinatie maakt je hond antistoffen aan tegen een bepaalde ziekte. Zo kan hij voldoende weerstand bieden wanneer hij besmet wordt met het virus. Om die weerstand te behouden, moet je hond opnieuw ingeënt worden. Breng daarom een jaarlijks bezoek aan je dierenarts.

Reis je naar het buitenland of brengt je hond tijd door in een hondenpension of -school? Dan moet hij verplicht ingeënt zijn. Vraag dit zeker na bij je dierenarts.

Waarom je hond laten inenten? 

Een gezonde hond is een blije hond. Met een vaccin kan je je hond beschermen tegen de meest voorkomende infecties. Voorkomen is beter dan genezen. Dankzij vaccinaties komen een aantal besmettelijke ziekten zoals de hondenziekte en parvo minder vaak voor.

Hoe werkt een vaccinatie voor je hond?

Er bestaan kernvaccinacties en niet-kernvaccinaties. Kernvaccinaties zijn inentingen die iedere hond moet krijgen. Of je hond ook niet-kernvaccinaties moet krijgen, hangt af van de omstandigheden waarin je hond leeft.

De kernvaccinaties bieden bescherming tegen:

 • Hondenziekte (canine distemper virus)
 • Besmettelijke leverziekte (hepatitus of canine adenovirus)
 • Canine parvovirus

De niet-kernvaccinaties bieden bescherming tegen:

 • Bordetella bronchiseptica (deel van kennelhoest)
 • Parainfluenza (deel van kennelhoest)
 • Leptospirose (of rattenziekte)
 • Rabiës (of hondsdolheid)

Alle niet-kernvaccinaties moeten jaarlijks worden herhaald. Wil je met je hond naar het buitenland? Dan moet je jouw hond verplicht laten inenten tegen hondsdolheid. Om de meeste landen binnen te kunnen, moet deze inenting minimaal drie weken voor vertrek gegeven worden.

Wanneer moet je jouw hond laten inenten?

Puppy’s krijgen hun eerste vaccinaties wanneer ze 6 weken oud zijn. Daarna moet je jouw puppy laten inenten op:

 • 8-9 weken
 • 12 weken
 • 16 weken
 • 1 jaar

Een AniCura-dierenarts stelt op maat van je hond een vaccinatieschema op.

Wat zijn de bijwerkingen van een vaccinatie bij je hond?

De kans dat je hond bijwerkingen heeft van een inenting zijn verwaarloosbaar klein. De meest voorkomende klacht is een tijdelijke bult op de plek van de vaccinatie. In zeer zeldzame gevallen kan een allergische reactie optreden. Kleinere honden hebben een iets grotere kans op bijwerkingen.

Titerbepaling hond

Via een titerbepaling worden de antistoffen in het bloed van je hond gemeten. Er wordt enkel een vaccinatie gegeven wanneer er uit bloedonderzoek blijkt dat bescherming nodig is. Let wel, de uitslag van een titerbepaling is niet 100 procent betrouwbaar.

Bovendien kan er met deze methode enkel getest worden op antistoffen tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekte en parvo. De inenting tegen leptospirose moet nog steeds ieder jaar gegeven worden.

Kosten vaccinatie hond

De kosten van een inenting hangen af van de prijs van het consult en de vaccinatie. Vraag aan je dierenarts tegen welke ziektes en hoe vaak je hond ingeënt moet worden. Een titerbepaling kost meer dan het inenten volgens een vast vaccinatieschema.

Wil je meer weten over de kosten van de inentingen? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.