Bestraling kat

Wanneer bij jouw kat een kwaadaardige tumor wordt ontdekt, kan deze vaak effectief worden behandeld met bestraling, ook wel radiotherapie genoemd. Dit wordt op vergelijkbare wijze toegepast als bij mensen, maar het veroorzaakt over het algemeen minder bijwerkingen bij jouw kat. De kosten van bestraling voor jouw kat variëren per behandeling.

Lees ook: Bestraling hond

Wanneer is bestraling nodig?

Voordat je samen met je dierenarts beslist dat bestraling de beste keuze is voor jouw kat, heeft er al een kankeronderzoek plaatsgevonden. Bestraling wordt meestal toegepast op een kwaadaardige tumor die niet is uitgezaaid en zich op een specifieke plek bevindt.

Als genezing op lange termijn niet mogelijk blijkt te zijn, wordt radiotherapie gebruikt om de kwaliteit van het leven van jouw kat te verbeteren.

Hoe werkt het?

Bij bestraling wordt een gerichte bundel onzichtbare straling naar de tumor gestuurd. Het weefsel - en hopelijk ook de tumor - wordt op de bestraalde plek vernietigd. Bestraling werkt bij katten op dezelfde manier als bij mensen. Jouw kat moet stil liggen op een operatietafel. Hiervoor is een tijdelijke verdoving nodig, anders wil de kat er nog wel eens vandoor gaan.

Behandelmethoden bestraling voor jouw kat

Er zijn verschillende behandelmethoden voor jouw kat, afhankelijk van het type tumor en het doel van de behandeling. Over het algemeen wordt de bestraling in kleine doseringen toegediend, bijvoorbeeld: 16 behandelingen in vier weken.

Er zijn ook minder intensieve voorschriften. Het gaat vaak om zes behandelingen met radiotherapie. Voordat je kiest voor deze vorm van behandeling, bespreekt jouw dierenarts alle mogelijke scenario's.

Lees ook: Chemotherapie bij jouw kat

Bijwerkingen en nazorg

Mensen ervaren vaak veel bijwerkingen van radiotherapie, maar katten hebben hier over het algemeen minder last van. Dit hangt ook af van het lichaamsdeel waar de bestraling wordt toegepast. Bijwerkingen zoals vermoeidheid of misselijkheid komen nauwelijks voor bij katten. En als ze al voorkomen, is dat meestal te wijten aan de verdoving (anesthesie) die de kat heeft gekregen.

Roodheid als bijwerking van bestraling

Aan het einde van de behandelingsperiode kan er lichte roodheid of eczeem ontstaan op de plek waar de straling heeft plaatsgevonden. Dit verdwijnt meestal na twee tot drie weken (indien nodig met behulp van andere medicatie). In zeldzame gevallen kan er haaruitval optreden. Dit groeit echter weer aan, maar kan wat lichter zijn dan voorheen. Als jouw kat in de mond wordt bestraald, kan het slijmvlies daar pijnlijk en rood worden. Ook dit verdwijnt na verloop van tijd.

Voor jou als eigenaar is het belangrijk om het likken of krabben van jouw kat aan de bestraalde plek te voorkomen. Dit kan namelijk infecties veroorzaken. Je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld jouw kat een kap te laten dragen of een medische romper.

Littekens en verzwakking van botten

Tot slot kan bestraling leiden tot littekens en verzwakking van de botten. Bestraling beïnvloedt ook de gezonde en helende cellen. Daarom wordt dit nooit gedaan als jouw kat ook een operatie voor de tumor moet ondergaan. De wond zal dan niet meer genezen.

Effectiviteit

Pas enkele weken of maanden na de bestraling wordt duidelijk of de behandeling heeft geholpen. Dit hangt af van hoe de bestraling heeft gereageerd in combinatie met het stadium waarin de tumor zich bevond voordat met de bestraling werd begonnen.

In sommige gevallen verdwijnt de tumor volledig. In andere gevallen wordt de tumor kleiner of gestabiliseerd, waardoor het leven van jouw kat in ieder geval wordt verlengd. Het doel van de radiotherapie en de verwachtingen worden altijd besproken met jouw dierenarts voordat de bestraling begint.

Kosten bestraling kat

De kosten van bestraling voor jouw kat variëren per behandeling en zijn ook afhankelijk van de duur van de opname.

Wil je meer informatie over bestraling bij jouw kat en de kosten hiervan? Neem dan contact met ons op.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.