Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Gezondheidscontrole bij katten

Een gezondheidscontrole is een uitgebreid onderzoek voor je kat om te zien of hij nog helemaal gezond is. Katten zijn namelijk goed in het verbergen van pijn. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is cruciaal om ziektes en problemen vroegtijdig op te sporen.

Lees ook: gezondheidscontrole bij honden

Gezondheidscontrole kat

Het vroegtijdig ontdekken van een probleem maakt de behandeling van je kat gemakkelijker en effectiever. Door regelmatig te controleren, kunnen ziektes in een vroeg stadium opgespoord worden. Dit gebeurt tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole vaak samen met de benodigde vaccinaties. Zo kunnen eventuele afwijkingen vroeg ontdekt worden, wat de kans op genezing vergroot. Stel een bezoek in dus niet uit.

Wanneer is een gezondheidscontrole nodig?

Als katteneigenaar bepaal je zelf of je kat (regelmatig) gecontroleerd wordt. Wij raden aan om twee keer per jaar langs te komen voor een gezondheidscontrole.

Bij oudere katten is de test uitgebreider dan bij jonge katten, omdat oudere katten meer gezondheidsproblemen kunnen hebben. Om die problemen tijdig op te sporen, doet de dierenarts vaak een uitgebreider onderzoek. Het kan verstandig zijn om je oudere kat vaker te laten controleren dan alleen de jaarlijkse gezondheidscontrole.

Hoe verloopt een algemeen onderzoek?

Tijdens een gezondheidscontrole, een 'algemeen onderzoek', voert de dierenarts een uitgebreid lichamelijk onderzoek uit bij je kat, van neus tot staart. Hierbij wordt de algemene gezondheidstoestand van je kat gecontroleerd.

De dierenarts stelt vragen over de eetlust, het drinkgedrag, de ontlasting en het plasgedrag van je kat. Veranderingen in deze patronen kunnen tekenen zijn dat je kat ergens last van heeft.

  • Gebit: de dierenarts controleert op tandsteen, tandvleesontsteking, afgebroken of beschadigde tanden en blootliggende tandwortels. Dit helpt tandproblemen op tijd vast te stellen.
  • Huid: de dierenarts onderzoekt de huid op korstjes, uitslag, wondjes, roodheid, nagels en beharing. De vacht van je kat is onderdeel van de huid, dus de dierenarts let ook op de kleur en glans van de vacht en controleert op haaruitval of kale plekken. Parasieten zoals vlooien en mijten kunnen ook in de vacht zitten.
  • Ogen: de dierenarts onderzoekt de grootte, gelijkheid en lichtreactie van de pupillen, helderheid van het hoornvlies en de lens. Ook worden de oogleden en bindvliezen gecontroleerd. Afwijkende kleuren kunnen wijzen op problemen zoals bloedarmoede of leveraandoeningen.
  • Oren: de dierenarts controleert of de oren schoon zijn en vrij van korstjes en wondjes, om oorontsteking of oormijt op te sporen.
  • Gewicht en voeding: je kat wordt gewogen tijdens de jaarlijkse check. Overgewicht kan gezondheidsproblemen veroorzaken en verdient aandacht. Plotseling gewichtsverlies kan aanleiding zijn voor verder onderzoek.
  • Chip uitlezen: heeft je kat een chip? De dierenarts controleert of deze nog goed werkt. Soms kan een chip kapotgaan.
  • Organen: de dierenarts luistert naar hart en longen en voelt de buik op pijnreacties en afwijkingen.
  • Lymfeknopen: ontstoken of opgezwollen lymfeklieren kunnen wijzen op ernstige problemen zoals tumoren.
  • Ademhaling: de dierenarts luistert naar de ademhaling van je kat en let op eventuele bijgeluiden.
  • Hart- en vaatstelsel: het hart wordt beluisterd om te controleren op lekkende hartkleppen en de kleur van de slijmvliezen geeft informatie over de bloedsomloop.
  • Spijsvertering: de dierenarts vraagt naar de spijsvertering van je kat, inclusief voeding, eetlust, diarree en braken.
  • Bewegingsapparaat: de ledematen van je kat worden gecontroleerd op afwijkingen. Bij bepaalde kattenrassen worden de gewrichten extra gecheckt.

Tot slot bespreekt de dierenarts met jou het ontwormen, de vlooien- en tekenbestrijding, en of je kat een vaccinatie nodig heeft.

Andere onderzoeken

Soms wordt er bloed en urine afgenomen voor verder onderzoek. Veel katten laten niet zien dat ze ziek zijn, dus deze tests helpen verborgen problemen op te sporen.

Alle handelingen en uitkomsten worden opgeslagen in het dossier van je kat, wat handig is bij eventuele spoedgevallen. Zo kan de dierenarts veranderingen bij je kat monitoren.

Eerste controle bij kittens

Bij een eerste gezondheidscontrole voor een kitten controleert de dierenarts op aangeboren afwijkingen zoals een navelbreuk, afwijkend gebit, hartafwijking of niet-ingedaalde testikels. Bespreek tijdens deze controle ook vragen over opvoeding, gedrag of voeding van je kitten.

Vervolgafspraak

Als er gezondheidsrisico’s of problemen worden gevonden, plant de dierenarts een vervolgafspraak in en kan er soms direct extra onderzoek gedaan worden, zoals röntgenfoto’s of een echo. Als er een ziekte wordt vastgesteld, moet je kat mogelijk regelmatig naar de kliniek komen voor verdere behandeling.

Kosten gezondheidscontrole

De kosten van een gezondheidscontrole hangen af van de tijd die de dierenarts nodig heeft en of er aanvullend onderzoek nodig is. Wil je meer weten over de gezondheidscontrole en de kosten? Neem dan contact met ons op.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.