Ontwormen van je huisdier

Je huisdier komt hoe dan ook in contact met wormen. Door hem te ontwormen, bescherm je hem tegen mogelijke infecties.

Wat houdt het ontwormen van een huisdier in?

huisdieren kunnen besmet raken met verschillende soorten wormen. Die parasieten leven in het lichaam van je huisdier en kunnen zijn lichaamsfuncties verstoren. Afhankelijk van het type worm zullen de symptomen anders zijn. Om je huisdier er vanaf te helpen, zal je dierenarts een ontwormingsmiddel adviseren, afgestemd op jouw huisdier.

Waarom je huisdier ontwormen?

Om een besmetting met een worm bij je huisdier, andere huisdieren en jezelf te voorkomen, moet je je huisdier ontwormen. Spoelwormen en lintwormen nestelen zich in het maag-darmstelsel van je huisdier en kunnen diarree, braken, gewichtsverlies … veroorzaken.

Puppy’s worden vooral besmet met spoelwormen door hun moeder. Ze komen in contact met spoelwormen in de baarmoeder of door het drinken van besmette moedermelk. Lintwormen komen bij puppy’s minder vaak voor. Op latere leeftijd worden huisdieren vooral met lintwormen besmet door het eten van rauw vlees en prooien of door het oplikken van vlooien.

Niet alle huisdieren ontwikkelen symptomen en je huisdier kan zijn hele leven besmet raken. Daarom is een regelmatige ontworming voor een huisdier van eender welke leeftijd belangrijk. huisdieren zonder symptomen vormen nog steeds een gevaar voor mensen en andere dieren.

Hoe gebeurt de ontworming van een huisdier?

Puppy’s moeten ontwormd worden als ze twee, vier, zes en acht weken oud zijn. Tot de leeftijd van 6 maanden zou je hem maandelijks moeten ontwormen. 

Vanaf je puppy 1 jaar oud is, hangt de frequentie van het ontwormen af van de leefsituatie en leeftijd van je huisdier. Komt je huisdier in contact met rauw vlees, ontlasting van andere dieren, een besmette omgeving (speelweide of huisdierenschool) of mensen met een verminderde weerstand? 

Laat je huisdier dan minstens 4 keer per jaar ontwormen en laat regelmatig zijn ontlasting onderzoeken. Ga je met je huisdier jagen, heb je jonge kinderen of woon je ten zuiden van de rivieren Samber en Maas? Dan laat je je huisdier best ook maandelijks ontwormen tegen lintwormen.

Vergeet niet je huisdier te laten behandelen tegen hartwormen en longwormen wanneer je hem mee op vakantie wil nemen. Raadpleeg een AniCura-dierenarts voor ontwormingsadvies op maat.

Katten moeten ook ontwormd worden. Lees hier meer over het ontwormen van een kat.

Welk ontwormingsmiddel is geschikt voor je huisdier ?

Er bestaan wormtabletten, -pasta’s en -druppels. Controleer of het middel geschikt is voor puppy’s of zwangere huisdieren. Sommige producten werken niet alleen tegen spoelwormen, maar ook tegen vlooien, oormijten en lintwormen. Weeg je huisdier om te weten hoeveel je van het middel mag toedienen.

Zijn er bijwerkingen?

Bijwerkingen komen zelden voor. Lees steeds de bijsluiter en vraag een AniCura-dierenarts om advies.

Wat kost het ontwormen van een huisdier?

De kosten van het ontwormen van je huisdier hangen af van het soort middel dat je gebruikt en het gewicht van je huisdier. Een AniCura-dierenarts geeft je graag advies over het beste ontwormingsmiddel voor jouw huisdier.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.