Castratie van jouw konijn

Wil je ongewenst hormonaal gedrag bij je konijn voorkomen? Dan kan castreren een oplossing zijn.

Wat houdt de castratie van een konijn in?

Wanneer je jouw konijn laat castreren worden de teelballen verwijderd waardoor de testosteronproductie verminderd. De zaadproductie stopt en rammen (mannelijke konijnen) zijn vanaf dat moment onvruchtbaar. De ingreep is uiteraard onomkeerbaar.

Waarom je konijn laten castreren?

Je vermijdt ongewenste nestjes. Wist je dat een konijn (afhankelijk van het ras) zich vanaf ongeveer 3 maanden al kan voortplanten en dat de voedsters een geïnduceerde ovulatie hebben zoals katten? Dat betekent dat de eisprong gebeurt naar aanleiding van het dekken en het dus vrijwel altijd prijs is. Dit geeft de mogelijkheid  tot 3-7 nestjes per jaar met telkens 3-8 jongen. Dit leidt snel tot een groot aantal kleintjes per jaar. 

Agressief gedrag bij mannelijke konijnen wordt meestal veroorzaakt door testosteron. Mannetjes vechten vaak als ze niet gecastreerd zijn. Ze kunnen zelfs agressief uit de hoek komen tegen hun baasjes of kinderen.

Sommige niet-gecastreerde konijnen vertonen obsessief seksueel gedrag. Bovendien bakenen gecastreerde konijnen minder hun territorium af met urine. Overleg altijd eerst met een AniCura-dierenarts voor je jouw konijn laat castreren.

Vrouwtje of mannetje konijn laten steriliseren of castreren?

Heb je twee konijnen, een mannetje en een vrouwtje, en wil je geen nestje? Dan is het niet nodig om beide konijnen te laten steriliseren en castreren. Het is aan de eigenaar om deze keuze te maken maar het is dan verstandig om het (de) vrouwtje(s) alleen te laten steriliseren. Zo verminder je meteen ook de kans op baarmoederontstekingen of -kanker. Anderzijds heeft voor de rammelaar een castratie als voordeel dat ze mogelijks minder agressief zullen zijn. 

Vanaf en tot welke leeftijd kan je je konijn laten castreren?

Kleinere rassen zijn vruchtbaar vanaf 3 maanden oud. Grotere rassen kunnen kleintjes krijgen vanaf ze 6 maanden oud zijn. 

Konijnen kunnen gecastreerd worden vanaf hun testikels zichtbaar zijn. Je laat je konijn best castreren tussen 4 en 6 maanden oud. De narcose vormt een risico voor jongere dieren. Om voor de operatie ongewenste nestjes te voorkomen, hou je best je mannelijke en vrouwelijke konijnen gescheiden.

Hoe gebeurt de castratie van een konijn?

Tijdens een castratie worden beide testikels permanent operatief verwijderd. Er worden onder verdoving 2 zeer kleine sneetjes gemaakt om de testikels te verwijderen. Als je konijn weer helemaal wakker is, warm genoeg is, bij voorkeur zelf al wat gegeten heeft en geen pijn lijkt te hebben, mag hij weer naar huis. Vaak is dat al dezelfde dag.

Hoe je konijn voorbereiden op een castratie?

Je konijn hoeft op de dag van de operatie niet nuchter te zijn. In tegenstelling tot honden en katten, moet een konijn gewoon blijven eten tot het moment dat de narcose toegediend wordt. De reden hiervoor is dat dit minder darmproblemen geeft tijdens de narcose. Bij honden en katten moet dit wel gedaan worden, gezien zij kunnen braken tijdens de narcose. Voedsel kan hierdoor in de longen terecht komen, dat voor verdere complicaties zal zorgen. Konijnen hebben geen probleem met braken tijdens de narcose, doordat zij anatomisch niet kunnen braken. 

Voor je konijn onder narcose wordt gebracht, wordt hij zorgvuldig onderzocht.

Nazorg bij de castratie van je konijn

Het is belangrijk dat je konijn de dag van de operatie eet en ontlast na de ingreep. Als hij niet zelfstandig eet dan is het verstandig om hem wat dwangvoeding te geven. Je kan deze speciale voeding bij je dierenarts verkrijgen. Hij/zij kan je ook toelichten hoe je deze het beste kunt toedienen.

Zorg dat hij in een schoon hok met voldoende drinken en eten thuiskomt. Leg er een handdoek in plaats van zaagsel of stro in. Dit voorkomt zoveel mogelijk infectie van de wonden. Eventueel kan men van de dierenarts een aangepast rompertje meekrijgen om de wonde te beschermen. Het is ook zeer belangrijk dat hij warm gehouden wordt. Buitenkonijnen kan men best binnen houden voor een tijdje om onderkoeling te vermijden. Voorzie de eerste weken na de operatie een apart hok voor je gecastreerde konijn. Rammen kunnen tot 6 weken na de ingreep vruchtbaar zijn. 

Controleer de wonde af en toe of deze geen roodheid en pus vertoont. Wanneer je dit ziet of twijfelt, raadpleeg de dierenarts. Indien er hechtingen zijn in de huid, moet men zeker na 10 dagen naar de dierenarts om deze te laten verwijderen.

Hou je konijn de eerste dagen na de castratie goed in de gaten. Normaal gezien zijn de meeste konijnen een dag na de operatie weer de oude. Ze kunnen door de verminderde hormoonproductie wel wat rustiger zijn dan voorheen. Twijfel je? Neem dan contact op met je dierenarts.

Wat kost een castratie bij een konijn?

De kosten voor de castratie van je konijn zijn afhankelijk van de operatietijd, medicatie, narcose en verzorging. Contacteer een AniCura-dierenarts voor meer informatie en advies.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.