Baarmoederkanker konijn

Baarmoederkanker komt helaas regelmatig voor bij oudere vrouwelijke konijnen die niet gesteriliseerd zijn. Ga bij symptomen meteen naar je dierenarts.

Baarmoederkanker konijn: de symptomen 

Tachtig procent van de niet gesteriliseerde konijnen krijgt baarmoederkanker. Sterilisatie is de enige manier om de ziekte te voorkomen.

Mogelijke symptomen van baarmoederkanker bij je konijn zijn:

  • bloederige uitvloeiing uit de baarmoeder
  • gewichtsverlies
  • sloomheid
  • verminderde eetlust
  • depressie
  • benauwdheid

Als er niet op tijd ingegrepen wordt, zal je konijn aan de ziekte overlijden.

Baarmoederkanker konijn: de oorzaak 

Tachtig procent van de niet-gesteriliseerde konijnen krijgt vroeg of laat te maken met baarmoederkanker. Lees ons artikel over het steriliseren van een konijn.

Baarmoederkanker konijn: de diagnose 

Je dierenarts maakt een echo van de baarmoeder van je konijn. Met een röntgenfoto kan je dierenarts zien of er uitzaaiingen in de longen zijn. Soms is er ook aanvullend bloedonderzoek nodig.

Baarmoederkanker konijn: de behandeling 

Als de tumor alleen in de baarmoeder zit, kan je konijn worden geopereerd. Tijdens de operatie verwijdert je dierenarts de baarmoeder en de eierstokken van je konijn.

Als er uitzaaiingen zijn, heeft opereren helaas geen zin meer. Je dierenarts ondersteunt je konijn met medicatie. Als je konijn veel pijn heeft, zal je dierenarts je adviseren om je konijn te laten inslapen. 

Voorkom baarmoederkanker door je konijn vanaf zes maanden oud te laten steriliseren. Een sterilisatie voorkomt ook een baarmoederontsteking, cysten van melkkliertumoren en schijndracht.

Een konijn met een baarmoederontsteking moet ook worden geopereerd. De ontstoken baarmoeder wordt samen met de eierstokken verwijderd. Daarna krijgt je konijn antibiotica.

Neem contact op met een dierenarts

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.