Cavia als huisdier: het hok van je cavia

Als je een cavia wil als huisdier moet zijn hok aan een aantal voorwaarden voldoen. Wij geven je tips voor een binnen- en buitenhok.

Cavia houden als huisdier

Cavia’s kunnen zowel binnen als buiten leven. Extreem koude temperaturen verdragen ze echter niet. Verplaats je cavia niet continu om stress te vermijden. Kies aan het begin van de winter of je jouw cavia binnenzet of niet.

Buitenhok voor een cavia

Zet het buitenhok van je cavia uit de zon en wind. Geef je cavia’s voldoende stro. Een buitenhok moet een tocht- en vorstvrij deel hebben waar je cavia kan schuilen.

De voordelen van een buitenhok zijn:

  • meer ruimte
  • natuurlijkere omstandigheden
  • minder geurhinder

Binnenhok voor een cavia

Plaats het binnenhok van je cavia op een rustige plek uit de zon.

De voordelen van een binnenhok zijn: 

  • stabiele omgevingstemperatuur
  • minder tocht en vocht
  • meer contact

Inrichting hok cavia

Het caviahok moet groot genoeg zijn zodat je cavia kan rennen en spelen. De minimale afmetingen van een hok voor een cavia zijn zestig centimeter op zestig centimeter en veertig centimeter hoog.

Cavia's houden van schuilplaatsjes. Zorg voor voldoende stro. Als bodembedekking kan je zaagsel, houtkrullen of papiersnippers gebruiken. In het hok kan je een steen kunnen leggen waaraan je cavia’s hun nagels kunnen slijten.

Bescherm je cavia tegen roofdieren met een gaas over het hok. Zet enkele hindernissen of speeltjes in het hok zodat je cavia’s wat afleiding hebben. Zorg voor vers drinkwater.

Verzorging skinny cavia

Skinny cavia’s zijn haarloze cavia’s. Ze hebben geen specifieke huidverzorging nodig, maar koelen wel sneller af. Voorzie voldoende stro en eten. Ze hebben meer energie nodig om zich warm te houden.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.