Hoe bescherm ik mijn konijn, cavia,... tegen de kou?

Hou je huisdieren extra in de gaten wanneer de temperaturen onder het vriespunt duiken. Sommigen kunnen in de winter wat extra bescherming gebruiken.

Kunnen konijnen tegen kou?

Dankzij hun wintervacht kunnen konijnen perfect tegen kou. Haal je buitenkonijn in de winter niet naar binnen. De beestjes kunnen niet goed tegen temperatuurverschillen.

Konijnen beschermen tegen de kou

Dek het hok voor een gedeelte af met plastic of met een deken zodat er geen tocht is en je konijn droog zit. Een open rengedeelte hoef je niet af te sluiten. Twee konijnen houden elkaar warm.

Het drinktuitje van een waterfles kan vastvriezen. Voorzie een extra waterbak en check minimaal twee keer per dag of het water niet bevroren is. Zorg verder voor voldoende hooi en stro in het hok.

Kunnen cavia's, hamsters, fretten en vogels tegen de kou?

Cavia's kunnen perfect buiten leven. Bescherm hun hok in de winter tegen wind en regen. Vriest het of ligt er sneeuw? Verplaats hun hok dan naar een warmere plek zoals een tuinhuis. Zet meerdere cavia's bij elkaar zodat ze elkaars warmte kunnen opzoeken. Leeft je cavia in de winter binnen? Breng je cavia dan in het voorjaar naar buiten. Op dat moment is het temperatuurverschil het kleinst.

Sommige hamsters houden een winterslaap bij temperaturen van tien graden en kouder. Hamsters in winterslaap liggen half opgerold op hun zij met uitgestoken voorpoten. Ze voelen koud maar niet stijf aan. Zo’n winterslaap duurt ongeveer een week. Hou je hamster warm en wek hem niet uit zijn winterslaap.

Zit jouw fret buiten? Zorg dan voor een buitenhok dat goed beschermd is tegen kou. Het is belangrijk dat jouw fret een gedeelte heeft waar hij binnen kan zitten. Bij temperaturen van min zeven graden moet het binnengedeelte verwarmd worden.

Vogels in de winter

Dek je volière af in de winter. Maak luchtgaatjes in het plastic. Vogels hebben in de winter meer eten nodig om warm te blijven.

Heb je kippen? Zorg voor een droog en tochtvrij hok. Smeer de kam en lel van je kip in met vaseline tegen de vrieskou.

Moet je je vijver afdekken?

Wil je de vissen in je vijver laten overwinteren? Dan moet je vijver minstens negentig centimeter diep zijn met voldoende planten. Onder twaalf graden verteren vissen geen voedsel meer. Geef hen dan geen eten. Jonge goudvissen moeten binnen overwinteren bij een temperatuur van twintig graden. Volwassen goudvissen kunnen in de vijver blijven als de watertemperatuur niet lager is dan zes graden.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.