Abces bij een konijn

Konijnen hebben regelmatig last van een abces als gevolg van een ontsteking. Ook honden en katten kunnen last krijgen van een abces. Lees ook ons artikel over een abces bij een hond of kat.

Abces konijn: de symptomen

De abcessen bevinden zich meestal op het hoofd en de nek van je konijn. Een abces voelt aan als een harde ronde bult onder de huid. Die bult is gevuld met etter.

Abces konijn: de oorzaken

Een abces bij je konijn kan meerdere oorzaken hebben. Abcessen ter hoogte van de kaak van je konijn worden meestal veroorzaakt door een tandontsteking. 

De oorzaak van zo’n ontsteking is vaak verkeerde voeding. Geef je konijn voldoende hooi zodat zijn tanden afslijten. Ook gebrek aan vitamines of mineralen spelen vaak een grote rol bij gebitsproblemen. Lees ons artikel over gebitsproblemen bij een konijn.

Door wondjes kunnen bacteriën de huid van je konijn binnendringen. Hierdoor kan ook een abces ontstaan. Een andere reden voor het ontstaan van abcessen is via ontstekingen in de voetzolen van je konijn.

Ten slotte zijn konijnen met een lagere weerstand door ouderdom of ziekte gevoeliger voor bacteriële infecties. Via de bloedbaan kunnen bacteriën abcessen veroorzaken in de organen van je konijn.

Waarom zou je een abces bij je konijn laten behandelen?

Een abces is een bacteriële infectie. Laat een abces bij je konijn behandelen om verdere gezondheidsproblemen te voorkomen. Er bestaan geen vaccinaties of andere injecties tegen abcessen.

Abces konijn: de diagnose

Laat een bult bij je konijn altijd onderzoeken door je dierenarts. Met een microscopisch onderzoek stelt je dierenarts vast of het gaat om een abces. Om de oorzaak te achterhalen kijkt je dierenarts onder lichte verdoving in de mond van je konijn. Met een röntgenfoto beoordeelt je dierenarts de tanden van je konijn.

Abces konijn: de behandeling

De behandeling hangt af van de oorzaak en de plaats van het abces.

Probeer nooit zelf een abces bij je konijn te verwijderen.

Voor het verwijderen van een abces is een operatie vaak de beste oplossing. Als je dierenarts het abces niet operatief kan verwijderen, zal hij het abces openen en zoveel mogelijk van het aangetast weefsel weg proberen te halen. Vervolgens moet de wond open blijven zodat de etter eruit kan. De holte wordt daarna gespoeld. Eventueel wordt er antibiotica aangebracht. Vraag je dierenarts om advies.

Als je konijn erg ziek is, moet hij eerst aansterken voor de operatie. Medicatie en vitamines kunnen dan een oplossing bieden. Het is van levensbelang dat je konijn blijft eten.

De kosten voor het behandelen van een abces bij je konijn hangen af van het type behandeling. Als je konijn niet eet, is er bijvoorbeeld vaak een opname nodig. Ook het type operatie bepaalt de kosten van de behandeling.

Wil je een kosteninschatting of heb je een vraag over een bult bij je konijn? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts. We helpen je graag vrijblijvend met advies.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.