Nagels knippen van je konijn

De nagels van een konijn hebben regelmatig een knipbeurt nodig. Je kan de nagels van je konijn zelf knippen of een beroep doen op een dierenarts.

Nagels knippen konijn

Om in het wild goed te kunnen graven, blijven de nagels van je konijn groeien. In het wild zouden hun nagels slijten maar huiskonijnen krijgen daar vaak niet genoeg de kans toe. Daarom moet je de nagels van je konijn vaak knippen.

Waarom zou je de nagels van je konijn knippen?

Een konijn met te lange nagels kan niet goed meer lopen. Verder kunnen de nagels ingroeien of pijnlijke zweren veroorzaken. Laat daarom de nagels van je konijn regelmatig knippen.

De nagels van je konijn knippen: hoe werkt het?

Over het algemeen moeten de nagels van een konijn om de twee tot drie maanden geknipt worden. De nagels van een konijn knippen is geen makkelijke taak. De beestjes zullen proberen te vluchten.

Wil je zelf aan de slag? Koop dan een speciale nagelschaar en pak het rustig aan. Zo knip je de nagels van je konijn:

  1. Begin met aaien en raak de nagels af en toe aan. 
  2. Probeer een nagel enkele seconden vast te nemen. 
  3. Laat snuffelen aan de nagelschaar, laat het over het lichaam gaan en raak er ook eens een nagel mee aan. 
  4. Zet nu de nagelschaar over de nagel. Wacht tot wanneer je konijn rustig is.
  5. Knip de nagels van je konijn tot een paar millimeter voor het roze streepje. Oefen eerst voorzichtig wat druk uit met de schaar voor je de nagel echt afknipt. Reageert je konijn fel? Dan kan het zijn dat je de nagel te kort wil knippen. 

Tip: schakel een tweede persoon in om je konijn vast te houden. 

Heb je per ongeluk toch te ver geknipt? Stop het bloeden met een gaasje of doop de teen in talkpoeder. Wanneer het bloeden niet vanzelf stopt, neem je best contact op met je dierenarts.

Donkere nagels van konijn knippen

Heeft je konijn donkere nagels? Schijn dan met een zaklamp door de nagel van je konijn. Je ziet een schaduw op de plek van het roze streepje. Twijfel je? Laat dan de nagels van je konijn door je dierenarts knippen.

Wat zijn de kosten om de nagels van je konijn te laten knippen?

De exacte kosten voor het laten knippen van de nagels van je konijn kunnen verschillen. Neem voor meer informatie gerust contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.