EHBO bij een hond

Heeft je hond eerste hulp nodig? Blijf kalm en breng jezelf niet onnodig in gevaar. Je hond zal rustiger zijn wanneer jij ook kalm bent. Dieren die pijn hebben, zullen sneller agressief reageren. Je kan je hond eventueel een muilkorf aandoen.

In geval van nood bel je zo snel mogelijk naar je dierenarts. Hij of zij kan je eventueel aan de telefoon al vertellen wat je kan doen. Bekijk hier alle AniCura-klinieken die 24/7 bereikbaar zijn.

EHBO hond: een aanrijding

Een aangereden hond moet altijd direct door een dierenarts worden nagekeken.

Bij een hartstilstand

Reanimeer je huisdier met gestrekte armen op een harde ondergrond. De frequentie die je moet aanhouden is 30 keer per minuut gedurende 2 minuten.

Hou een kleine hond met een hand vast. Plaats je andere hand recht op zijn hart. Grote honden reanimeer je op het wijdste deel van hun borstkas. Greyhounds en bulldogs reanimeer je op hun borstbeen.

Bij ademhalingstilstand

Ga na of er iets de luchtwegen van je hond blokkeert. Haal zijn tong naar buiten en verwijder eventuele slijmen. Ademt je hond nog niet zelfstandig? Leg zijn hoofd dan in een gestrekte positie. Sluit zijn mond. Beadem je hond via zijn neus door drie seconden lucht in te blazen en je huisdier twee seconden uit te laten ademen.

EHBO hond: wonden 

Schaafwonden en snijwonden 

Reinig en ontsmet een oppervlakkige wonde met een zoutoplossing of ontsmettingsmiddel. Dek de wonde af om te voorkomen dat je hond eraan likt. Verwissel het verband dagelijks. Ziet de wond er rood en gezwollen uit? Neem dan contact op met je dierenarts. Een diepe wonde moet gehecht worden door je dierenarts.

Steekwonden

Doorns, houtsplinters, naalden … kunnen steekwonden veroorzaken. Ga altijd langs bij je dierenarts. Een scherp voorwerp in de voetzool van je hond verwijder je best zelf voor je naar je dierenarts gaat. Op andere plekken laat je het voorwerp beter zitten om bloedingen te voorkomen. 

Vechtwonden of bijtwonden

Heeft je huisdier een vecht- of bijtwonde? Ga zo snel mogelijk naar je dierenarts. De haren rond de wonde worden geschoren. De wonde wordt ontsmet en eventueel gehecht. Vaak krijg je antibiotica mee naar huis.

Brandwonden

Hou brandwonden minstens vijftien minuten onder een kraan met lauwwarm water. Smeer zelf niets op de brandwonden. Ga zo snel mogelijk naar je dierenarts. Vervoer je huisdier in een warm deken of handdoek.

EHBO hond: een kneuzing 

Een kneuzing ziet er gezwollen uit en voelt warm aan. Koel een kneuzing elke dag vijftien minuten met een koud kompres. Je dierenarts kan een verband aanbrengen om de zwelling te verminderen.

EHBO hond: een bloeding 

Een ernstige bloeding kan leiden tot een hartstilstand. Als je huisdier een inwendige bloeding opliep, voelen zijn oren en poten koud aan. Probeer de bloeding zo goed mogelijk te stelpen.

Slagaderlijke bloeding

Druk een schone doek of een steriel gaas tegen de wonde. Door de druk komt er geen vuil in de wonde. Ga zo snel mogelijk naar je dierenarts.

Bloeding aan de poten of staart

Breng de poot of staart hoger dan de rest van het lichaam van je huisdier. Leg vijf centimeter boven de wonde een knevelverband aan. Maak het verband om de vijftien minuten los om er bloed door te laten.

Bloeding aan de rand het oor

Stelp het bloeden door het oor van je huisdier plat op zijn hoofd te leggen en de wonde af te dekken met een gaasje.

EHBO hond: een vergiftiging

Lees meer in ons artikel ‘Vergiftiging hond’. Wil je weten welke middelen giftig zijn voor je huisdier? Check dan ons artikel ‘Giftig voor je hond’.

EHBO hond: contact met lijm 

Vloeibare lijm kan de huid van je hond irriteren en moet zo snel mogelijk verwijderd worden. Sommige soorten lijm kan je verwijderen met water. Andere verwijder je beter met een handdoek. Contacteer de fabrikant. 

Als de lijm is uitgehard, zal je de lijm uit de vacht van je huisdier moeten knippen. Gebruik geen oplosmiddelen zoals aceton. Contacteer je dierenarts wanneer de huid van je huisdier er geïrriteerd uitziet of wanneer je hond lijm heeft ingeslikt.

EHBO hond: een insectenbeten 

Verwijder de angel door een doek over de plaats te wrijven. Koel de plaats van de beet om zwelling en pijn tegen te gaan. Allergische reacties komen regelmatig voor bij kleine huisdieren. Neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Meer informatie over een wespensteek vind je hier.

Is je hond in zijn mond of keel gestoken? Ga direct langs bij je dierenarts. 

EHBO hond: oververhitting 

Raadpleeg onze artikels ‘Oververhitting hond’.

EHBO hond: als je dier een vreemd voorwerp inslikt 

Probeer het voorwerp nooit zelf te verwijderen. Lees ons artikel ‘Hond heeft vreemd voorwerp ingeslikt’.

Heeft je hond last van braken, sloomheid of constipatie? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. De kans is groot dat er een vreemd voorwerp in de darmen van je huisdier vastzit. 

EHBO-kit voor honden

Het is altijd handig om een EHBO-kit in huis te hebben voor je huisdier. Een goede EHBO-kit bevat: 

  • Ontsmettingsvloeistof
  • Thermometer
  • Pincet
  • Muilkorf 
  • Steriele gaasjes
  • Verband 
  • Verbandschaar
  • Witte watten 
  • Zakmes 
  • Koolstoftabletten 
  • Honingzalf
  • Reistabletten tegen wagenziekten 
  • Nageltangetje 
  • Telefoonnummer van je dierenarts 
  • Zonnecrème

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.