Giardia bij honden

Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij honden. Niet alle dieren worden ziek. Toch kunnen ze andere dieren en mensen besmetten. Ongeveer twintig procent van alle honden draagt de darmparasiet met zich mee.

Giardia is een eencellige parasiet.

Giardia bij honden: de symptomen

Giardia geeft vooral klachten bij jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand. De symptomen die het vaakst voorkomen zijn:

  • chronische bloederige, slijmerige en stinkende diarree
  • buikkrampen
  • gasvorming
  • braken
  • verlies aan eetlust
  • harder en vaker persen
  • doffe vacht

Herken je een of meerdere symptomen bij je huisdier? Ga dan onmiddellijk langs bij je dierenarts. 

Giardia bij honden en katten: de oorzaak

Dieren besmet met giardia verspreiden de darmparasiet via hun ontlasting. Rond parken, kennels, vijvers… zijn bijna altijd giardiaparasieten te vinden. Je huisdier raakt besmet door het drinken van vervuild water of het schoonlikken van zijn poten na een wandeling.

Waarom zou je giardia laten behandelen?

Je huisdier raakt door de chronische diarree enorm verzwakt met fatale gevolgen. Je hond is namelijk vatbaar voor andere ziektes. Soms werkt een behandeling daardoor minder goed.

Giardia bij honden: de diagnose

Een ontlastingsonderzoek wijst uit of je huisdier besmet is met de darmparasiet. Verzamel de ontlasting van je hond gedurende drie dagen.

Giardia bij honden: de behandeling

Behandel al je huisdieren met een ontwormingsmiddel. Was je hond met een speciale shampoo. Reinig zijn omgeving regelmatig en was zijn kussens op zestig graden. Het duurt een week voor een gardiaparasiet in een warme en droge omgeving sterft. 

Heb je geen zin om te wachten? Chloor en quaternaire ammoniumzouten kunnen giardia doden. Maak de ruimte vooraf schoon met water en zeep. Spoel na met water en laat de ruimte weer drogen. Laat de chloor of het quaternaire ammoniumzout minimaal vijf minuten inwerken. Draag handschoenen en andere beschermende kleding. Knip je nagels kort. Was je handen na het schoonmaken grondig.

Verminderen de klachten niet? Ontworm je huisdier dan nog een keer. Om diarree tegen te gaan, krijgt je huisdier speciale voeding mee. Helaas komt het ook voor dat honden niet reageren op een behandeling. Je dierenarts bespreekt samen met jou de mogelijkheden.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.