Herpes bij honden
Herpes bij honden is een wereldwijd voorkomend DNA-virus. Het virus kan zich optimaal verspreiden bij een temperatuur van 34 tot 35 graden Celcius. Daarom bevindt de infectie zich in de neus-, oog- en mondslijmvliezen en uitwendige geslachtsorganen. In tegenstelling tot het parvovirus kan het herpesvirus niet lang buiten een lichaam overleven.
De incubatietijd bedraagt zes tot tien dagen. Je hond blijft vijftien tot twintig dagen na het eerste contact besmettelijk voor andere honden.
Herpes bij honden: de symptomen
De symptomen van herpes bij volwassen honden of puppy’s ouder dan drie weken zijn:
- luchtweginfectie
- neusuitvloeiing
- ooguitvloeiing
- ontstekingen aan de penis of vagina
- zwangerschapscomplicaties
Het zou kunnen dat je hond het herpesvirus voor de rest van zijn leven meedraagt. De symptomen kunnen de kop opsteken wanneer je hond een verminderde weerstand heeft of bepaalde medicijnen krijgt. Op dat moment is hij ook opnieuw besmettelijk voor andere honden.
De symptomen van herpes bij puppy’s die minder dan drie weken oud zijn:
- sloomheid
- weinig eetlust
- schreeuwen of gillen
- versnelde ademhaling
- fietsbewegingen met poten maken
- zachte grijs-gele of groene ontlasting
- diarree
- braken
- neusuitvloeiing
Herken je een of meerdere symptomen bij je puppy? Ga dan meteen naar je dierenarts. De ziekte kan snel verergeren. Bovendien kunnen puppy’s later problemen krijgen met hun longen, nieren, ogen of hersenen.
Lees ook ons artikel over koorts bij een hond.
Herpes bij honden: de oorzaken
Alle honden zijn gevoelig voor herpes, maar het virus komt vooral voor in fokkerijen of plaatsen waar veel honden samenzitten. Honden kunnen het virus aan elkaar doorgeven door elkaar te besnuffelen en likken. Via een dekking kunnen honden elkaar ook besmetten. Puppy’s raken besmet door hun moeder.
Waarom zou je herpes bij je hond laten behandelen?
De meeste honden raken door het herpesvirus besmet zonder iets te merken. Herpes is een onschuldig virus voor volwassen honden, maar kan dodelijk zijn voor jonge puppy’s. Toch kan je in zeldzame gevallen bij volwassen teefjes vruchtbaarheidsproblemen ondervinden.
Herpes bij honden: de diagnose
Herpes bij je hond kan enkel worden vastgesteld door een DNA-onderzoek. Vraag je dierenarts om advies.
Herpes bij honden: de behandeling
Een zieke puppy krijgt antibiotica en extra vocht. Bij niet-zieke puppy’s kan je de omgevingstemperatuur verhogen om de lichaamstemperatuur van je puppy naar omhoog te krijgen. Het virus sterft dan vanzelf. Zorg dat de puppy’s de eerste dag voldoende moedermelk binnenkrijgen. Dat versterkt hun immuunsysteem.
Voorkomen is beter dan genezen. Hou je zwangere hond uit de buurt van besmette honden. Wees ook na de geboorte op je hoede voor andere honden of besmette omgevingen. Ontsmet de werpkist van je hond regelmatig. Je kan het virus bestrijden met de meeste desinfecterende middelen.
Om herpes bij puppy’s te voorkomen is er een vaccin. Je hond krijgt het vaccin na de dekking en voor de bevalling. Zo kan je hond antistoffen aanmaken. Die antistoffen worden doorgegeven aan de puppy’s. Vraag je dierenarts om advies.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met een AniCura-dierenarts. Wij staan je graag te woord.