Hoe oud is je kat?

Hoe oud is je kat en wat betekent die leeftijd? Katten leven langer dan andere kleine zoogdieren. Gemiddeld worden ze dertien of veertien jaar oud. Er bestaan zes verschillende levensfasen. Vanaf een kat drie jaar oud is, wordt het moeilijker om in te schatten hoe oud hij precies is.

Kitten: 0 – 6 maanden

Komt overeen met 0 – 10 mensenjaren.

De kittenperiode is de belangrijkste groeifase van je kat. Je ziet je kitten letterlijk elke week groeien. Ze zijn speels en halen graag kattenkwaad uit. Begin in deze fase al met de opvoeding van je kat. Laat je kitten wennen aan het controleren van zijn tanden, oren en nagels. Geef zijn transportmand een vaste plek in je woning. Tijdens deze fase kun je je kat laten castreren of steriliseren. Pas daarna de voeding van je kat aan om te vermijden dat hij overgewicht krijgt.

Junior: 7 maanden – 2 jaar

Komt overeen met 12 – 24 mensenjaren.

Je kat is nu een speelse en nieuwsgierige junior. In deze fase wordt hij seksueel, fysiek en emotioneel volwassen. Je kat kan ongewenst gedrag vertonen als hij niet gecastreerd of gesteriliseerd is. Juniorkatten houden ervan om hun omgeving te verkennen. Je kat kan op deze leeftijd te maken krijgen met infecties door te vechten of te jagen.

Volwassen: 3 – 6 jaar

Komt overeen met 28 – 40 mensenjaren.

Je kat is nu officieel volwassen. Hou de gezondheid van je kat in het oog door regelmatig zijn tanden en gewicht te controleren. Laat je kat eten uit zijn mond vallen of draait hij zijn hoofd naar een kant tijdens het eten? Dit kan wijzen op een tandprobleem. Daar krijgen de meeste volwassen katten ooit mee te maken.

Middelbare leeftijd: 7 – 10 jaar

Komt overeen met 44 – 56 mensenjaren.

Een volwassen kat en een kat van middelbare leeftijd kan je moeilijk uit elkaar houden. Vaak gedraagt een kat van middelbare leeftijd zich nog even speels als vroeger. Om ouderdomskwaaltjes, zoals diabetes, een te hoge bloeddruk, kanker en obesitas op tijd op te merken, hou je je kat best extra in de gaten.

Senior: 11 – 14 jaar

Komt overeen met 60 – 72 mensenjaren.

Seniorkatten zijn rustiger en houden van routine. Jammer genoeg is je kat in deze fase vatbaarder voor aandoeningen, zoals dementie, huidproblemen, kanker, diabetes en artrose. Geef je seniorkat in samenspraak met je dierenarts aangepaste voeding. Controleer regelmatig het gewicht van je kat.

Twee typische ouderdomsziektes zijn problemen met de nieren en een te snel werkende schildklier. Ga met je seniorkat op jaarlijkse controle bij je dierenarts.

Bejaard: > 15 jaar

Komt overeen met 76 – 116 mensenjaren.

Een bejaarde kat heeft meer verzorging en aandacht nodig. Controleer de gezondheid van je kat regelmatig. Voor veel aandoeningen kan nog een behandelplan worden opgestart als je er op tijd bij bent. Ga om het half jaar met je bejaarde kat op controle bij je dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.