Haarballen bij een kat

Een kat besteedt gemiddeld vier uur van zijn dag aan vachtverzorging. Per jaar krijgt hij zo’n 170 gram haar naar binnen. Normaal wordt het haar afgevoerd via zijn ontlasting. Soms klonteren de haren in de maag van je kat samen tot een haarbal die wordt uitgebraakt. Katten proberen soms ook gras te eten om hun braakreflex op te wekken.

Braakt je kat zonder reden? Lees ons artikel over overgeven bij een kat.

Haarbal vast bij kat

In uitzonderlijke gevallen kan een haarbal de maaguitgang of darmen van je kat afsluiten. Een kat met een dwarsliggende haarbal kan je herkennen aan: 

  • gras eten
  • braken
  • buikpijn
  • opgeblazen buik
  • obstipatie
  • verminderde eetlust

Met een echo- of een kijkonderzoek bevestigt je dierenarts of het inderdaad om een dwarsliggende haarbal gaat. Bij milde klachten volstaan medicijnen. In ernstige gevallen moet de haarbal operatief worden verwijderd.

Hoe ziet een haarbal eruit?

De meeste haarballen zijn vijf tot zeven cm lang en hebben de kleur van de vacht van je kat.

Oorzaak van haarballen bij een kat

Vooral volwassen of oudere katten en langharige rassen, zoals de pers, Maine coon en de Noorse boskat, hebben last van haarballen. In de ruiperiode hebben katten vaker haarballen.

Katten die zichzelf abnormaal veel likken hebben meer haarballen. Neem contact op met je dierenarts. Misschien wordt het overmatig likken veroorzaakt door een allergie. Lees ook ons artikel over huidproblemen bij een kat.

Tips om haarballen bij je kat te voorkomen

Door je kat regelmatig te borstelen krijgt hij minder haren binnen. Lees ook ons artikel met tips voor de vachtverzorging van je kat. Er bestaat speciale dieetvoeding die de vorming van haarballen tegengaat. Vraag ernaar bij je dierenarts.

Antihaarbalpasta voor katten

Bij katten met haarbalklachten kan een mild laxerend middel of haarbalpasta een oplossing bieden. Vraag advies aan je dierenarts.

Twijfel je of er een haarbal bij je kat dwars zit? Wil je advies over haarballen? Neem gerust contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.