Huidkanker bij een kat

Helaas kunnen katten ook huidkanker krijgen. Kankercellen zijn kwaadaardige cellen die zo snel mogelijk behandeld moeten worden.

Huidkanker bij een kat: de symptomen

Een neustumor bij een kat begint meestal als een zweertje in een van zijn neusopeningen. De oorranden van een kat met een oorschelptumor zijn rood, verdikt en onregelmatig van vorm.

De symptomen van een mondholtetumor bij een kat zijn:

  • bloederig speeksel
  • moeite met slikken
  • stinkende adem
  • losse tanden of kiezen
  • verminderde eetlust
  • gewichtsverlies
  • verdikking kaakbot
  • kauwproblemen
  • pijn

Herken je een van deze symptomen bij je kat? Neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Een vroege diagnose kan het leven van je kat redden.

Huidkanker bij een kat: de oorzaak

Bij katten met witte oorschelpen komt een oorschelptumor vaker voor. Deze vorm van huidkanker ontstaat door uv-stralen.

Een mondholtetumor komt vaker voor bij katten ouder dan elf jaar. De tumor bevindt zich vaak aan de onderzijde van de tong. Katten wassen zich vaak en zouden zo in contact kunnen komen met kankerverwekkende stoffen in hun vacht.

Waarom zou je huidkanker bij je kat laten behandelen?

Om je kat de beste overlevingskansen te geven, laat je hem best zo snel mogelijk behandelen door je dierenarts.

Huidkanker bij een  kat: de diagnose

Om een diagnose te kunnen stellen is er een biopt nodig. Je dierenarts neemt wat weefsel weg en laat het onderzoeken door een patholoog.

Huidkanker bij een kat: de behandeling

Vroeger werd een tumor in de mondholte van je hond volledig chirurgisch verwijderd. Vandaag wordt de tumor verholpen met een combinatie van chemotherapie en medicatie. Soms kan je dierenarts aanvullend nog bestraling aanraden.

Een neustumor bij een kat kan op twee manieren worden behandeld. De tumor kan chirurgisch worden verwijderd of er kan enkele keren medicatie rechtstreeks in de tumor worden gespoten. Deze behandeling vindt onder narcose plaats en wordt gecombineerd met bestraling. Je kat wordt voor deze behandeling vier weken in de kliniek opgenomen.

De aangetaste oorschelp van katten met een oorschelptumor moet volledig worden verwijderd. Smeer de witte delen van de oorschelpen van je kat preventief in met zonnecrème. Hou je kat op zonnige dagen tussen 12.00u. en 16.00 u. binnen.

Naar schatting worden per jaar tussen de vijf- en tienduizend katten in ons land met een mondholtetumor gediagnosticeerd. In bijna alle gevallen is voor deze dieren geen behandeling meer mogelijk. De meeste katten worden in een te laat stadium naar de dierenarts gebracht. Controleer daarom minstens een keer per maand de mondholte van je kat. Vraag advies aan je dierenarts.

Leer je kat op jonge leeftijd dat een mondinspectie niets ergs is. Dat aangeleerd gedrag komt ook van pas wanneer je zijn tanden wil poetsen.

Neem contact op met een dierenarts

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.