Ontstoken anaalklier kat

De anaalklieren bevinden zich direct onder de anus van je kat. ze geven een geur af waarmee katten hun territorium afbakenen.

De anaalklieren bevatten vocht en een talgachtige substantie. Ze worden normaal gezien leeg geperst tijdens de ontlasting. Overvolle anaalklieren kunnen irritatie en infecties veroorzaken.

Ontstoken anaalklier kat: de symptomen

Katten met ontstoken anaalklieren likken zich meer onder hun staart. Ook zal je huisdier met zijn achterste over de grond schuiven om de jeuk te verlichten. Bij een acute ontsteking ziet de huid rond de anus van je huisdier er rood en gezwollen uit.

Ontstoken anaalklier kat: de oorzaak

Vaak wordt een ontstoken anaalklier door een aantal zaken veroorzaakt. Zo kan de samenstelling van het anaalkliervocht veranderen van samenstelling. Er kan ook te veel anaalkliervocht worden aangemaakt. Verder kan de inwendige en uitwendige sluitspier problemen veroorzaken. Als laatste kan ook diarree een anaalklieronsteking bij je kat veroorzaken.

Waarom zou je een ontstoken anaalklier bij je kat laten behandelen?

Om ergere problemen te voorkomen laat je een kat met een anaalklieronsteking best behandelen bij je dierenarts.

Ontstoken anaalklier kat: de diagnose

Een aanaalklieronsteking bij je kat wordt vastgesteld tijdens een consultatie bij je dierenarts.

Ontstoken anaalklier kat: de behandeling

Tijdens een acute ontsteking wordt de anaalklier schoongemaakt en ontsmet. Je huisdier krijgt een antibioticum voorgeschreven.

Bij een chronische anaalklierontsteking zal je de klier met de hand moeten leegdrukken. Hou de staart van je huisdier goed naar boven. Masseer de anaalklieren leeg tussen je duim en wijsvinger. Spoel goed na en breng een antibioticazalf aan. Eventueel herhaal je de behandeling vijf tot zeven dagen.

Komen de klachten steeds terug? Dan kan je de anaalklieren van je kat operatief laten verwijderen.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.