Vetbult bij een kat

Een vetbult is een goedaardige tumor van vetcellen en heeft een doorsnede van 1 tot 30 centimeter.

Vetbult bij een kat: de symptomen

Een vetbult is een zacht bultje dat je voorzichtig kan indrukken. De meeste vetbultjes kan je door de vacht van je kat zien of voelen. Vaak heeft je kat er geen last van. 

De meeste vetbulten komen voor op de rug, buik, ribben, lippen, nek of staart van je kat. Soms zit de vetbult in de weg tijdens het bewegen. Een vetbult kan ook inwendig problemen veroorzaken. Denk maar aan een vetbult die achter het oog van je kat druk veroorzaakt. Laat je kat jaarlijks bij je dierenarts controleren.

Je kat kan ook last hebben van een cyste. Een cyste ziet eruit als een vetbult, maar is vanbinnen gevuld met lucht, vocht of andere lichaamsstoffen. Een cyste kan overal op het lichaam van je kat voorkomen en ontstaat door een verstopte talgklier.

Vetbult bij een kat: de oorzaak

Het is helaas niet duidelijk hoe een vetbult ontstaat. Een abces kan een bult bij je kat veroorzaken.

Waarom zou je een vetbult bij je kat laten onderzoeken?

Om zeker te zijn dat het bultje geen kwaadaardige tumor is, laat je jouw kat best onderzoeken door je dierenarts.

Vetbult bij een kat: de diagnose

Met een lichamelijk onderzoek kan je dierenarts niet altijd inschatten of het om een goed- of kwaadaardige tumor gaat. Daarom zijn er vaak vervolgonderzoeken nodig.

Je dierenarts prikt met een dunne naald in het bultje. De vloeistof uit het bultje wordt onder een microscoop bekeken. Wanneer dit onvoldoende informatie biedt, snijdt je dierenarts een klein stukje uit het bultje weg. Je dierenarts kan het bultje ook meteen volledig wegnemen en daarna het weefsel naar het labo opsturen.

Vetbult bij een kat: de behandeling

Als je kat geen last heeft van de vetbult kan hij perfect blijven zitten. Een vetbult op een vervelende plek kan onder narcose chirurgisch worden verwijderd. De kosten van het verwijderen van een vetbult bij een kat  hangen af van de grootte en plaats van de vetbult.

Als het een kwaadaardig bult blijkt te zijn, bespreekt je dierenarts samen met jou de mogelijkheden.

Neem contact op met een dierenarts

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.