Epidurogram

Ontdek het epidurogram, een geavanceerde, niet-ingrijpende contrasttechniek die cruciale inzichten biedt in de gezondheid van jouw huisdier. Met deze innovatieve diagnostiek krijg je snel en effectief informatie over aandoeningen zoals lumbosacrale degeneratieve stenose.

Wat is een epidurogram?

Het epidurogram is een eenvoudige en niet-ingrijpende contrasttechniek die essentiële informatie biedt over de gezondheid van:

  • de laatste lendenwervel (wervel onderrug)
  • de onderrug
  •  het heiligbeen (tussen de lendenwervels en het staartbeen) 

Tijdens dit onderzoek wordt een kleine hoeveelheid contrastmiddel ingespoten tussen de wervels, waardoor we nauwkeurige inzichten krijgen zonder dat jouw huisdier ongemakkelijk wordt.

Hoe werkt het epidurogram?

Tijdens een korte anesthesie wordt het contrastmiddel ingespoten, en er is geen speciale nazorg nodig. Op de zijdelingse röntgenopnamen verschijnen twee witte lijnen, die cruciale informatie verschaffen over mogelijke problemen in de ruggengraat. Dit is vooral belangrijk bij honden op middelbare leeftijd, zoals Duitse herders, Mechelse herders en Border collies.

Epidurogram Malpertuus

Epidurogram

Diagnose lumbosacrale degeneratieve stenose

De epidurogramtechniek onthult veelvoorkomende aandoeningen zoals lumbosacrale degeneratieve stenose, waarbij een discus druk uitoefent op de zenuwwortels van het ruggenmerg. Dit letsel, vergelijkbaar met discushernia bij mensen, kan leiden tot lage rugpijn bij jouw huisdier.

Behandelingsmogelijkheden lumbosacrale degeneratieve stenose

Behandeling varieert, maar in veel gevallen kan lokale infiltratie met een cortisone preparaat de klachten verminderen. Chirurgie is soms noodzakelijk.

Lokale infiltratie

Een belangrijk voordeel van het epidurogram is de mogelijkheid tot directe infiltratie met een cortisone preparaat tijdens de diagnose. Dit kan de klachten bij jouw huisdier verlichten.

Chirurgie

Voor chirurgie op deze plaats is vaak een CT-scan aan te raden voor een gedetailleerde analyse. Hoewel een epidurogram nuttig is, biedt een CT-scan meer precisie, en beide technieken kunnen complementair worden gebruikt.

Raadpleeg steeds de dierenarts om te bepalen welke behandeling het meest geschikt is voor jouw dier.

Postoperatieve zorg 

Na een chirurgische ingreep is een zorgvuldige postoperatieve monitoring essentieel voor een succesvol herstel van jouw huisdier. De dierenarts zal instructies geven met betrekking tot pijnbestrijding, wondverzorging en activiteitsniveau. Het is belangrijk om deze instructies nauwkeurig op te volgen om complicaties te voorkomen en het herstelproces te bevorderen. 

Fysiotherapie en revalidatie 

Fysiotherapie en revalidatie kunnen een integraal onderdeel zijn van het herstelproces na een behandeling voor lumbosacrale degeneratieve stenose. Een fysiotherapeut kan specifieke oefeningen en technieken aanbevelen om de mobiliteit te verbeteren, spierkracht op te bouwen en het herstel te versnellen. Deze therapieën kunnen variëren van hydrotherapie tot passieve mobilisatieoefeningen, afhankelijk van de individuele behoeften van jouw huisdier. 

Langdurige zorg en preventie 

Hoewel een succesvolle behandeling van lumbosacrale degeneratieve stenose kan resulteren in aanzienlijke verbeteringen in de kwaliteit van leven van jouw huisdier, is langdurige zorg en preventie belangrijk om terugval te voorkomen. Dit kan het regelmatig gebruik van medicatie, aangepaste oefeningen en dieetmanagement omvatten om een gezond gewicht te behouden en de druk op de lumbosacrale regio te verminderen. 

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.