Wat is een epidurogram?
Het epidurogram is een eenvoudige en niet-ingrijpende contrasttechniek die essentiële informatie biedt over de gezondheid van:
- de laatste lendenwervel (wervel onderrug)
- de onderrug
- het heiligbeen (tussen de lendenwervels en het staartbeen)
Tijdens dit onderzoek wordt een kleine hoeveelheid contrastmiddel ingespoten tussen de wervels, waardoor we nauwkeurige inzichten krijgen zonder dat jouw huisdier ongemakkelijk wordt.
Hoe werkt het epidurogram?
Tijdens een korte anesthesie wordt het contrastmiddel ingespoten, en er is geen speciale nazorg nodig. Op de zijdelingse röntgenopnamen verschijnen twee witte lijnen, die cruciale informatie verschaffen over mogelijke problemen in de ruggengraat. Dit is vooral belangrijk bij honden op middelbare leeftijd, zoals Duitse herders, Mechelse herders en Border collies.
Epidurogram + discogram (toevallig werd de beschadigde discus gevuld met contrastmiddel tijdens de injectie wat ook wijst op aanwezige beschadiging van deze discus)
Diagnose lumbosacrale degeneratieve stenose
De epidurogramtechniek onthult veelvoorkomende aandoeningen zoals lumbosacrale degeneratieve stenose, waarbij een discus druk uitoefent op de zenuwwortels van het ruggenmerg. Dit letsel, vergelijkbaar met discushernia bij mensen, kan leiden tot lage rugpijn bij jouw huisdier.
Behandelingsmogelijkheden lumbosacrale degeneratieve stenose
Behandeling varieert, maar in veel gevallen kan lokale infiltratie met een cortisone preparaat de klachten verminderen. Chirurgie is soms noodzakelijk.
Lokale infiltratie
Een belangrijk voordeel van het epidurogram is de mogelijkheid tot directe infiltratie met een cortisone preparaat tijdens de diagnose. Dit kan de klachten bij jouw huisdier verlichten. Cortisone infiltratie kan tot 70% van de klachten tijdelijk oplossen.
Chirurgie
Voor chirurgie op deze plaats is vaak een CT-scan aan te raden voor een gedetailleerde analyse. Hoewel een epidurogram nuttig is, biedt een CT-scan meer precisie, en beide technieken kunnen complementair worden gebruikt. Indien infiltraties niet helpen, rest enkel de chirurgie met een 50% efficiëntie.
Raadpleeg steeds de dierenarts om te bepalen welke behandeling het meest geschikt is voor jouw dier.
Postoperatieve zorg
Na een chirurgische ingreep is een zorgvuldige postoperatieve monitoring essentieel voor een succesvol herstel van jouw huisdier. De dierenarts zal instructies geven met betrekking tot pijnbestrijding, wondverzorging en activiteitsniveau. Het is belangrijk om deze instructies nauwkeurig op te volgen om complicaties te voorkomen en het herstelproces te bevorderen.
Fysiotherapie en revalidatie
Fysiotherapie en revalidatie kunnen een integraal onderdeel zijn van het herstelproces na een behandeling voor lumbosacrale degeneratieve stenose. Een fysiotherapeut kan specifieke oefeningen en technieken aanbevelen om de mobiliteit te verbeteren, spierkracht op te bouwen en het herstel te versnellen. Deze therapieën kunnen variëren van hydrotherapie tot passieve mobilisatieoefeningen, afhankelijk van de individuele behoeften van jouw huisdier.
Langdurige zorg en preventie
Hoewel een succesvolle behandeling van lumbosacrale degeneratieve stenose kan resulteren in aanzienlijke verbeteringen in de kwaliteit van leven van jouw huisdier, is langdurige zorg en preventie belangrijk om terugval te voorkomen. Dit kan het regelmatig gebruik van medicatie, aangepaste oefeningen en dieetmanagement omvatten om een gezond gewicht te behouden en de druk op de lumbosacrale regio te verminderen.