Oogoperatie hond

Je hond heeft net als jij kostbare ogen. Moet jouw trouwe viervoeter een oogoperatie ondergaan? Bij AniCura zorgen we goed voor je hond, met de juiste middelen en kennis voor een veilige operatie.

Lees ook: Oogoperatie voor katten

Wanneer heeft jouw hond een oogoperatie nodig?

Een oogonderzoek kan aantonen dat een oogoperatie voor je hond noodzakelijk is. Redenen voor een oogoperatie zijn onder andere:

 • Hoornvliesbeschadiging: de buitenste laag van het oog raakt (ernstig) beschadigd, bijvoorbeeld door per ongeluk iets in het oog of door uitdroging. Als er niet snel en adequaat wordt gehandeld, kan het hoornvlies zo beschadigd raken dat het oog niet te redden is en verwijderd moet worden. De behandeling begint met medicatie op het oog en vaak een pijnstillende tablet of drankje.
 • Ooglidtumor: kleine, vaak goedaardige bultjes op de ooglidrand kunnen met een operatie worden verwijderd.
 • Ooglidbeschadiging: het ooglid is door een ongelukje beschadigd en kan met hechtingen beter genezen.

LET OP: niet al onze dierenartsen voeren de onderstaande oogoperaties uit vanwege de vereiste kennis en ervaring. Neem contact op voor meer informatie.

 • Cherry-eye: een traankliertje achter het derde ooglid kan gaan uitpuilen en lijken op een kers. Het uitpuilende kliertje kan worden teruggehecht. Lees ook: behandeling van cherry-eye.
 • Entropion: de oogleden krullen naar binnen, wat het oog kan irriteren of ernstig beschadigen. Een operatie kan dit verhelpen. Lees ook: entropion bij honden.
 • Ectropion: de oogleden krullen naar buiten en veroorzaken problemen met het oog. Een operatie kan nodig zijn als je hond veel last heeft. Lees ook: ectropion bij honden.
 • Glaucoom: een verhoogde druk op de oogbol kan met medicatie worden behandeld. Als het oog niet te redden is, moet het mogelijk worden verwijderd. Lees ook: glaucoom bij honden.
 • Staar (cataract): een lensziekte die het zicht kan belemmeren, kan met een oogoperatie worden behandeld door een specialist.
 • Oogbal uit oogkas (luxatio bulba): vooral bij rassen met een korte snuit kan dit vaker voorkomen en moet het direct worden behandeld.
 • Distichiasis:we spreken van distichiasis bij aanwezigheid van (vaak kleine) haren op de ooglidrand die irritatie of beschadiging van het hoornvlies kunnen veroorzaken. Lees ook: oogproblemen bij honden

Kies altijd voor een dierenarts met ervaring in oogoperaties

Oogoperaties vereisen precisie en moeten worden uitgevoerd door een zeer ervaren dierenarts. Voor sommige operaties is specifieke apparatuur nodig.

Als wij de operatie niet zelf kunnen uitvoeren, verwijzen we je altijd door naar een dierenarts met meer ervaring in de behandeling of naar een oogspecialist.

Hoe verloopt een oogoperatie bij honden?

Als je hond een oogoperatie moet ondergaan, zijn hier enkele belangrijke punten:

 • Je huisdier moet nuchter blijven op de dag van de operatie: eten is niet toegestaan, drinken wel.
 • Het is verstandig om je hond voor de operatie uit te laten.
 • Dankzij de verdoving merkt je hond helemaal niets van de operatie.

De specifieke handelingen tijdens de operatie variëren afhankelijk van de aandoening. Je dierenarts of specialist kan je hier uitgebreid over informeren.

Kort na de operatie laten we weten hoe het is gegaan. Je kunt dan afspreken wanneer je je huisdier weer kunt ophalen, vaak nog op dezelfde dag.

Het verwijderen van het oog van je hond

Bij AniCura streven we er altijd naar om de ogen van je huisdier te behouden. Alleen als er echt geen andere oplossing is, kan het noodzakelijk zijn het aangetaste oog te verwijderen. We zullen altijd een behandeling adviseren die het oog kan redden.

Als je huisdier toch een oog heeft verloren, kan het zich met de nodige hulp aanpassen. Je dierenarts adviseert je graag over de beste manier om met het verlies om te gaan.

Na de oogoperatie van je hond

Na een oogoperatie kan je huisdier door de narcose wat slaperig zijn. Hier zijn enkele tips:

 • Geef je hond kleine beetjes eten en drinken.
 • Let op of de ontlasting na een dag of twee weer op gang is.
 • Verwijder het verband waar het infuus heeft gezeten om zwelling te voorkomen.
 • Geef eventuele pijnstillers volgens afspraak.
 • Als je huisdier oogbescherming draagt na de operatie, is het belangrijk dat dit altijd wordt gedragen. Vaak wordt direct na de operatie een controleafspraak gepland.

Let op: de wond mag niet bloeden en het is beter om de eerste tien dagen niet met je hond te gaan zwemmen.

Twijfel je of de wond goed geneest? Neem dan gerust contact op met je dierenarts.

Kosten oogoperatie bij een hond

De kosten voor een oogoperatie voor je hond variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type operatie, het gewicht van je huisdier en de benodigde medicijnen. Je dierenarts kan je inzicht geven in de kosten.

Wil je meer weten of heb je andere vragen over oogoperaties? Neem dan gerust contact met ons op.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.