Operatie bij je hond

Natuurlijk hoop je dat je hond altijd gezond blijft, maar soms is een operatie onvermijdelijk. Als je dan een ervaren chirurg hebt waar je vertrouwen in hebt, geeft dat veel geruststelling.

Lees ook: operatie kat

Expertise van de chirurg

Hoe meer kennis en ervaring, hoe kleiner de kans op complicaties voor, tijdens en na een operatie. Elke dierenarts heeft, naast de basis diergeneeskundige kennis, zo zijn eigen expertises.

Een operatie kan simpel zijn, bijvoorbeeld het steriliseren van je hond. Maar het kan ook behoorlijk ingewikkeld zijn, bijvoorbeeld als je hond een versleten heup heeft en een heupprothese nodig heeft voor een betere levenskwaliteit.

Als je hond een operatie moet ondergaan, wil je natuurlijk wel de beste chirurg binnen het expertisegebied. Bij AniCura werken experts en specialisten op elk vakgebied.

Diagnose

Aan elke operatie gaat eerst een goede diagnose vooraf. AniCura heeft veel ervaring en moderne onderzoeksapparatuur zoals uitgebreide bloedanalyse, röntgenfoto's, echo's, CT-scans en MRI's om te achterhalen wat er met je hond aan de hand is.

In de klinieken worden deze apparatuur regelmatig gecontroleerd op hun functioneren door externe specialisten.

Voorbereiding op de operatie van je hond

Het is voor een hond onmogelijk om langere tijd stil te liggen. Bij een operatie moet je hond daarom meestal onder narcose. Ook bij kleine ingrepen. Een hond begrijpt immers niet wat er gaat gebeuren en kan door pijn of angst gaan bijten of krabben.

Vraag aan je dierenarts of je hond onder narcose moet bij de operatie of ingreep en of je hond bijvoorbeeld nuchter moet zijn voor de operatie.

Is je hond fit genoeg voor de narcose?

Een narcose wordt zeer zorgvuldig voorbereid om de risico’s te minimaliseren. Je hond wordt eerst gewogen en lichamelijk onderzocht om te beoordelen of hij de narcose aankan. Heeft de dierenarts twijfels over hart- of longfunctie?

Dan kan aanvullend een röntgenfoto of een echo van het hart gemaakt worden. Bij oudere honden (boven 8 jaar) wordt aangeraden een pre-anesthetisch bloedonderzoek te doen om onder andere naar de lever- en nierfunctie te kijken. Deze organen spelen een belangrijke rol in het herstel na de narcose.

Als blijkt dat je hond fit genoeg is voor de operatie, wordt hij onder narcose gebracht.

Hygiëne

Het onder narcose brengen en voorbereiden van je hond voor de operatie gebeurt allemaal in de voorbereidingsruimte en onder strikte hygiënevoorschriften. Het gebied dat geopereerd gaat worden, wordt heel goed schoongemaakt. Haren en huid zitten vol met viezigheid en bacteriën die een operatiewond kunnen infecteren.

Daarom wordt eerst de vacht geschoren en daarna de huid meerdere keren gewassen en vervolgens ontsmet.

Hoe gaat een operatie in zijn werk?

Eenmaal in de operatiekamer begint de voorbereiding voor het echte werk.

Voorbereiding in de operatiekamer

Ook in de operatiekamer is hygiëne het allerbelangrijkst. Alles wordt gedaan om besmetting van de operatiewond te voorkomen. De opererend dierenarts en de assistenten moeten aan strikte hygiëne-eisen voldoen voordat ze de operatiekamer in mogen. Ze dragen tijdens de operatie ook onder andere steriele operatiehandschoenen.

De operatietafel wordt volledig ontsmet en de instrumententafel wordt afgedekt met steriele operatiedoeken. Je hond wordt op de operatietafel gelegd en afgedekt met steriele operatiedoeken. Vervolgens wordt je hond aangesloten op de bewakings- en beademingsapparatuur.

Alle benodigde operatie-instrumenten zoals scalpels, pincetten, scharen en klemmen worden steriel aangeleverd, uitgepakt en klaargelegd.

De operatie zelf

Je hond ligt op een verwarmde operatietafel en wordt de hele operatie goed in de gaten gehouden via de bewakings- en beademingsapparatuur. Als het nodig is, kan zo ook extra zuurstof of narcosegas tijdens de operatie toegediend worden. Hiervoor wordt een ‘tube’ gebruikt, een buisje in de keel van je hond. Dit is zowel voor de beademing als voor de veiligheid.

Afhankelijk van het doel van de operatie wordt een meer of minder grote snede gemaakt. De grootte van de operatiewond is altijd een compromis tussen het benodigde overzicht voor de chirurg en de belasting voor je hond. Hoe kleiner de wond, hoe sneller het herstel na de operatie.

Kijkoperatie - laparoscopie

Sommige operaties kunnen tegenwoordig heel goed met een kijkoperatie gedaan worden. Bijvoorbeeld: een laparoscopische sterilisatie. In plaats van een grote wond heeft je hond dan slechts drie of soms minder kleine wondgaatjes. Je hond herstelt hierdoor sneller en heeft minder pijn. Ook heeft de chirurg bij deze manier van opereren vaak veel meer overzicht van de gehele buik dan bij een traditionele operatietechniek.

Voorbeelden van operaties

Elke operatie is anders, maar de ‘’routine’ operaties, zoals een castratie bij je hond, zijn veelvoorkomend en weinig belastend voor je hond.

Daarnaast zijn er complexere operaties zoals:

Er is steeds meer mogelijk in de diergeneeskunde en de behandelmethoden worden steeds beter. De dierenartsen bij AniCura zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en behandelmogelijkheden.

Zo weet je zeker dat je hond de beste zorg krijgt.

Na de operatie

Na afloop van de operatie worden de operatiekamer en alle instrumenten weer opgeruimd en steriel gemaakt. Als je hond voldoende wakker en stabiel is, kan hij in de opnameruimte verder rustig bijkomen, verwarmd en onder toezicht.

Je kunt er soms voor kiezen te wachten tot je hond geopereerd is. Meestal mag je hond, nadat de narcose helemaal is uitgewerkt, dezelfde dag nog met je mee naar huis.

Revalidatie na een operatie

Het kan zijn dat je hond baat heeft bij revalidatie, vaak bij zware orthopedische operaties zoals een kruisbandoperatie bij je hond. Het kan zelfs zijn dat een bepaalde hersteltherapie zoals hydrotherapie wordt aangeraden.

Betaling van een operatie

Anders dan bij mensen zijn veel honden (nog) niet verzekerd voor zorgkosten. De kosten voor een operatie kunnen al snel hoog oplopen.

De hoogte van de kosten zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de benodigde operatie, de complexiteit van de operatie, spoed of geen spoed en de benodigde medicatie.

Is je hond niet verzekerd? Houd er rekening mee dat de kans groot is dat je direct moet betalen na een operatie.

Is je hond verzekerd? Bij sommige verzekeraars worden de rekeningen voor operaties boven een bepaald bedrag direct door de verzekeraar betaald. In veel andere gevallen betaal je het bedrag eerst in de kliniek en kun je dit daarna weer declareren. Hoeveel en of je een vergoeding krijgt, hangen af van de voorwaarden van je verzekering.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.