Kruisbandoperatie bij een hond

Merk je dat je hond mankt? Wanneer je snel actie onderneemt, is een gescheurde kruisband op te lossen met een kruisbandoperatie.

Wat veroorzaakt een pijnlijke knie bij je hond?

Als je hond lekker aan het rennen is en plots begint te manken of één poot niet meer neer kan zetten, is de kans groot dat je hond zijn achterpoot verdraaid heeft. Dit kan leiden tot een gescheurde voorste kruisband (vkb-scheur), de meest voorkomende oorzaak van een pijnlijke knie bij honden.

Hoewel elke hond een gescheurde voorste kruisband kan hebben, komt dit het vaakst voor bij Rottweilers, Retrievers, Newfoundlanders, Dogachtigen, Bulldogs en Bull Terriers. Ook bij kleinere rassen zien wij tegenwoordig echter ook zeer vaak gescheurde kruisbanden.

Knie van de hond

Wat is een voorste kruisband?

De voorste kruisband (vkb) is een gewrichtsband in de knie die het bovenbeen met het scheenbeen verbindt. Deze band loopt als het ware als 'een hand in een broekzak', van boven naar beneden, van buiten naar binnen, van achter naar voren. 

De voorste kruisband bestaat uit vele vezels en voorkomt dat het bovenbeen te veel naar binnen draait en afglijdt ten opzichte van het scheenbeen. Wanneer het bovenbeen afglijdt, kan de achterste helft van de binnenmeniscus beschadigd raken. Dit veroorzaakt niet alleen veel pijn, maar ook een snelle toename van artrose.

De verschillende banden die de knie van een hond stabiliseren.

Gescheurde voorste kruisband bij hond

Hoe herken je een gescheurde kruisband bij je hond?

Je kunt een probleem aan de knie herkennen als je hond alleen nog maar kan zitten met de pijnlijke poot opzij van het lichaam in plaats van recht eronder. 

Bij een acute verscheuring kunnen de volgende symptomen optreden: 

  • pijn en moeite met staan 
  • kreupelheid en stijfheid, vooral 's ochtends of na rust na inspanning 
  • moeite met opstaan en springen 
  • zijwaarts zitten met de pijnlijke poot gestrekt 

Advies van orthopedische experts?

Heeft je hond tijdens het spelen of lopen zijn poot verdraaid en loopt hij nu kreupel? De orthopedische dierenartsen van AniCura hebben veel ervaring met kruisbandoperaties en kunnen je adviseren. 

Wat zijn de gevolgen van een gescheurde voorste kruisband?

Een onbehandelde scheur van de voorste kruisband kan vaak leiden tot onherstelbare schade aan de binnenste meniscus. Dit kan veel pijn veroorzaken en leidt snel tot artrose in het kniegewricht. Dit veroorzaakt warmte, zwelling, pijn en verminderde smering in het gewricht. Ook kunnen er botuitsteeksels ontstaan aan de gewrichtsranden. 

Meniscusscheur bovenaanzicht: beide menisci zichtbaar. De binnenmeniscus heeft een scheur in de achterste helft.

Botvernieuwing door artrose bij de knie van een hond.

Onderzoek en diagnose van een gescheurde voorste kruisband

Wat is er gebeurd?

De reactie van je hond bij het verdraaien van een achterpoot is opvallend. Je zult dit als baasje dus waarschijnlijk hebben opgemerkt. Deze informatie is belangrijk voor je orthopedische dierenarts om goed onderzoek te kunnen doen. 

Lichamelijk onderzoek

De dierenarts zal bij lichamelijk onderzoek een pijnlijk gezwollen en instabiel kniegewricht vinden. In sommige gevallen is er sprake van een gedeeltelijke scheur van de voorste kruisband. Deze diagnose is voor minder ervaren dierenartsen vaak moeilijk te stellen. 

Aanvullend onderzoek

Aanvullend röntgenonderzoek en soms echografie zijn nodig om de diagnose te bevestigen en andere oorzaken van de knieproblemen uit te kunnen sluiten.Denk bijvoorbeeld aan de veelvoorkomende aandoening patellaluxatie, waarbij een loszittende knieschijf de kreupelheid veroorzaakt. Met een röntgenfoto kan ook de hoeveelheid artrose in het gewricht in beeld gebracht worden.

Patella luxatie bij hond

Behandeling van een gescheurde voorste kruisband

In tegenstelling tot bij mensen heeft een hond met een gescheurde voorste kruisband altijd een deskundige chirurgische behandeling nodig.

Zonder tijdige en deskundige operatie ontstaat snel gewrichtsslijtage, zeker als de meniscus ook gescheurd is. De behandeling kan in eerste instantie bestaan uit rust en pijnstillers/ontstekingsremmers, maar uiteindelijk moet de knie gestabiliseerd worden met een operatie.

Het beste resultaat voor je hond

AniCura maakt gebruik van bewezen succesvolle behandelmethoden om het beste herstel van de kniefunctie van je hond te garanderen. Je dierenarts zal met je bespreken welke methode het beste is voor je hond. 

Stabilisatietechnieken voor de knie van honden

Er zijn verschillende technieken die doorgaans worden gebruikt om de knie van een hond te stabiliseren:

Bij TPLO bij honden wordt de bovenkant van het scheenbeen gedraaid (rechts), zodat het bovenbeen niet meer bij elke belasting van de knie van het scheenbeen afglijdt.

Klassieke TTA-operatie (links) en TTA Rapid (rechts) bij de hond.

  • Tightrope-methode / Fiber wire teugel
    Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van een zeer sterke en stijve draad die op zeer nauwkeurig bepaalde punten door het boven- en onderbeen van de hond wordt geboord, zodat de schuifkrachten in de knie na een ruptuur tegengewerkt worden. Deze opspantechnieken zullen de schuifkrachten echter enkel opvangen en daardoor op langere termijn niet zo effectief zijn als de TPLO of TTA. Deze neutraliseren de schuifkrachten en behandelen daardoor eerder de oorzaak van de ruptuur dan de symptomen. 

Je dierenarts of specialist zal met je bespreken welke methode het beste is voor jouw hond.

Herstel na een knieoperatie bij honden

Het herstel van een knieoperatie duurt meer dan zeven weken. Het is belangrijk dat je hond niet aan de wond komt en de knie niet overbelast. Houd de wandelingen kort en je hond aan de lijn.

Je dierenarts zal laten weten wanneer je hond terug moet komen voor een controleafspraak. Als het herstel volgens verwachting verloopt, mag je langzaam de beweging aan de lijn opbouwen.

Kosten kruisbandoperatie bij honden

De beste resultaten bij iedere chirurgische ingreep worden bereikt door een combinatie van deskundigheid en ervaring van het chirurgische team met de tijdige toepassing van de beste techniek en goede nazorg.

Het merendeel van de honden herstelt na een chirurgische behandeling van de voorste kruisband volledig en heeft een hele lage kans op complicaties.

De kosten van de behandeling zijn onder andere afhankelijk van de individuele situatie en het type operatie. De orthopedisch chirurgen van AniCura kunnen je hierin adviseren en je meer vertellen over de kosten. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.