Kruisbandoperatie bij een hond

Merk je dat je hond mankt? Een gescheurde kruisband is eenvoudig op te lossen met een kruisbandoperatie.

Wat is een kruisbandoperatie bij je hond?

De meest voorkomende reden voor een kruisbandoperatie bij een hond is een gescheurde voorste kruisband. Rottweilers, retrievers, newfoundlanders, bulldogs en bull terriers zijn het meest gevoelig voor een gescheurde voorste kruisband.

Alle honden hebben twee kruisbanden in hun knieën. De voorste kruisband verbindt het bovenbeen met het scheenbeen van je hond en houdt het gewricht stabiel. Daarnaast is er ook de achterste kruisband maar die zorgt zelden voor problemen.

Heeft je hond een scheur in zijn voorste kruisband? Dan zal hij pijn hebben wanneer hij op die poot gaat staan. Andere symptomen van een gescheurde kruisband zijn:

  • kreupelheid en stijfheid ’s ochtends ochtend of na een inspanning
  • moeilijk opstaan en springen
  • zijwaarts gaan zitten met de poot in kwestie zijdelings uitgestrekt

Waarom zou je een kruisbandoperatie bij je hond laten uitvoeren?

Een onbehandelde gescheurde voorste kruisband kan onherstelbare schade veroorzaken aan het kniegewricht van je hond. De aandoening is erg pijnlijk. Bovendien ontstaat er zo sneller artrose in het kniegewricht van je hond.

Links: normale kruisbanden.  Rechts: door een scheur in de voorste kruisband schuift het scheenbeen naar voor en het dijbeen naar achter.

Hoe wordt een kruisbandoperatie bij je hond uitgevoerd?

Een dierenarts stelt een gescheurde kruisband vast door een lichamelijk onderzoek. Soms is er een aanvullend röntgenonderzoek nodig om de diagnose te bevestigen.

Eerst krijgt je hond pijnstillers en ontstekingsremmers voorgeschreven. Om verdere gewrichtsslijtage te voorkomen moet de gescheurde voorste kruisband binnen enkele weken operatief gestabiliseerd worden. Als je er snel bij bent, zijn de prognoses na de operatie erg goed. Je dierenarts bespreekt graag samen met jou de mogelijkheden.

Nazorg kruisbandoperatie hond

Het duurt meer dan zeven weken voor je hond volledig hersteld is. Zorg dat je hond niet aan de wonde komt en zijn knie niet overbelast. Doe korte wandelingen en hou je hond aan de lijn. Ter controle worden er opnieuw röntgenfoto’s gemaakt. Verloopt het herstel goed? Dan mag je hond langzaam meer bewegen. Voor vragen en advies kan je steeds terecht bij je dierenarts.

Kruisband operatie hond kosten

De kosten van de behandeling hangen af van het type operatie. Vraag een AniCura-dierenarts om meer informatie. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.