TTA operatie bij honden

TTA is één van de operatiemogelijkheden bij een gescheurde voorste kruisband bij je hond. Deze ingreep verandert de krachtsverhouding in de knie door de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen naar voren te verplaatsen. Deze aanpassing zorgt direct voor stabiliteit in de knie en voorkomt overbelasting van de voorste kruisband.

TTA operatie bij hond

De operatieve behandeling van de gescheurde voorste kruisband is één van de meest uitgevoerde ingrepen door de deskundige orthopedische chirurgen van AniCura. Tibial Tuberosity Advancement (TTA) is één van de toegepaste technieken, naast bijvoorbeeld Tibia Plateau Levelling Osteotomie (TPLO).

Je dierenarts of specialist zal met je bespreken welke methode het meest geschikt is voor je hond en de specifieke situatie. Lees ook: kruisbandoperatie bij hond.

Dit artikel geeft uitgebreide informatie over de TTA-methode.

Anatomie van de knie van je hond, waarbij de aanhechting van de kniepees omhoog is geklapt, waardoor de kruisbanden zichtbaar zijn.

Gescheurde voorste kruisband bij de hond

TTA (Rapid) operatie bij hond: hoe werkt het?

Er zijn nu verschillende soorten implantaten en technieken voor TTA, zoals TTA Rapid en TTA II/TTA 2. Alle implantaten hebben hetzelfde doel: de aanhechtingsplaats van de kniepees naar voren verplaatsen. Omdat de kniepees is verplaatst, kan deze de voor-achterwaartse beweging in het kniegewricht opvangen.

Knie voor de operatie

Klassieke TTA operatie (links) en TTA Rapid (rechts) bij de hond

Bij een klassieke TTA wordt het bot van het scheenbeen volledig doorgesneden. Er wordt een blokje geplaatst tussen de delen, en aan de binnenzijde van het scheenbeen wordt een grote plaat bevestigd met pennen en schroeven.

Bij een TTA Rapid wordt het bot van het scheenbeen niet volledig doorgesneden: het bot aan de voorzijde blijft intact. Het verplaatste botstuk wordt vastgezet met behulp van een metalen "kooi" (titanium, roestvrij staal) en verschillende schroeven. Het implantaat zal in de loop van twee maanden met bot vergroeien, waardoor het één stevig geheel vormt met het scheenbeen.

Je hond kan na een TTA het been relatief snel weer gebruiken en behoudt zijn spiermassa grotendeels. Deze aanpak voorkomt of stopt ook de ontwikkeling van artrose door instabiliteit na een kruisbandletsel.

Vraag je orthopedische dierenarts naar de voor- en nadelen van de verschillende technieken en implantaten voor TTA, evenals welke technieken in de kliniek worden aangeboden.

Herstel na de operatie

Het overgrote deel van de honden herstelt volledig na een chirurgische behandeling van de voorste kruisband, met een zeer lage kans op complicaties.

Je AniCura dierenarts of specialist zal je adviseren over de beste methode voor je hond, inclusief mogelijke risico's en benodigde nazorg per methode. We helpen je graag bij het maken van een weloverwogen beslissing.

Lees meer over het herstel van je hond na de operatie in: kruisbandoperatie bij hond.

Kosten van de TTA-operatie voor je hond

De kosten van de behandeling variëren, afhankelijk van de situatie van je hond. De orthopedisch chirurgen van AniCura geven graag advies en meer informatie over de kosten.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.